Sidebar

 Την απεμπλοκή της κοινής χωροθέτησης ΧΥΤΥ και εργοστασίου επεξεργασίας στερεών απορριμμάτων, πρότεινε και έγινε αποδεκτό από την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου η εισηγήτρια του θέματος, αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη.

 Η κ. Καλογιάννη, υπογράμμισε ότι λαμβάνοντας υπόψη ως δεδομένο, ότι οι υφιστάμενοι ΧΥΤΑ έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές, μπορούν να μετατραπούν σε ΧΥΤΥ  καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες της Περιφέρειας μέχρι το 2043 και ως εκ τούτου πρέπει να προχωρήσει η μελέτη μόνο ως προς τη χωροθέτηση του εργοστασίου, με καθαρά επιστημονικά κριτήρια.   

  Το θέμα συζητήθηκε στο πλαίσιο διαβούλευσης της μελέτης «Αξιολόγηση θέσεων για τη χωροθέτηση του εργοστασίου επεξεργασίας Α.Σ.Α. Ηπείρου και του Χ.Υ.Τ.Υ. υπολειμμάτων», η οποία γίνεται από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, που έχει ζητήσει την υποβολή παρατηρήσεων/υποδείξεων προκειμένου να συνεκτιμηθούν από την Επιτροπή στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας υλοποίησης  της σχετικής μελέτης.

 «Σήμερα, τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης, βρισκόμαστε στο στάδιο, όπου: Λειτουργεί ο ΧΥΤΑ Βλαχέρνας, υπολειτουργεί ο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου και σύντομα θέλω να πιστεύω ότι θα λειτουργήσει υποδειγματικά και ο ΧΥΤΑ Ελληνικού για να μην υπάρχει ΧΑΔΑ δίπλα από το Νοσοκομείο. Η επίλυση του ζητήματος της διαχείρισης απορριμμάτων απαιτεί από όλους μας, συνέχισε η κ. Καλογιάννη, Αποφασιστικότητα, Αταλάντευτη πολιτική βούληση, και εμπιστοσύνη στην τεκμηριωμένη και πλήρως αιτιολογημένη επιστημονική άποψη. Δεν χρειάζονται πολιτικές υποδείξεις στους ειδικούς, πώς θα κάνουν τη δουλειά τους, αλλά πολιτική στήριξη, ανάδειξη και σεβασμό της επιστημονικής άποψης.

 Η κ. Καλογιάννη, τοποθετούμενη επί των ενστάσεων που εκφράστηκαν από περιφερειακούς συμβούλους και δημάρχους για την εξαίρεση από τη μελέτη του ΧΥΤΑ Ελληνικού, τόνισε ότι από την ίδια τη μελέτη προκύπτει ότι ο συγκεκριμένος ΧΥΤΑ, δεν λαμβάνεται υπόψη και ούτε έχει εξεταστεί κατ΄ εντολή της Επιβλέπουσας Αρχής, που είναι η Γ. Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, θέση την οποία σέβεται, αλλά δεν κατανοεί.  Υπογράμμισε ακόμη ότι στην κατάθεση της συνολικής της πρότασης, έχουν ληφθεί υπόψη οι απόψεις των Δήμων Ζηρού, Σουλίου, Πρεβέζης, Άρτας, Β. Τζουμέρκων, Ζίτσας, Δωδώνης, του ΤΕΕ/Ηπείρου, της Ένωσης Βιομηχάνων ΒΙΠΕ Ιωαννίνων και ζήτησε όπως, όσες από αυτές είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες, να ληφθούν υπόψη από τη μελετητική ομάδα.

 Στην παρέμβασή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης,  τόνισε ότι το κόστος μόνο του εργοστασίου Α.Σ.Α., κυμαίνεται μεταξύ 40 και 50 εκ. ευρώ και για την  εξεύρεση πίστωσης  προϋπόθεση είναι η    χωροθέτηση του. Υπογράμμισε ότι η λύση που προτείνεται είναι οικονομικότερη, καθώς αν γινόταν ταυτόχρονη χωροθέτηση εργοστασίου και ΧΥΤΥ, θα ήταν πολύ δύσκολη η εξεύρεση χρηματοδότησης.

 

"Σκεφθείτε, είπε μεταξύ άλλων,  αν βάζαμε το εργοστάσιο με το ΧΥΤΑ, αν θα βρίσκαμε  το ποσό από το ΕΠΕΡΑ, γιατί από το ΕΣΠΑ και το ΠΕΠ δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Αλήθεια ποιο υπουργείο στις μέρες μας θα δώσει χρήματα για νέο ΧΥΤΥ, όταν  εξετάσει και δει  τις χωρητικότητες των σημερινών ΧΥΤΑ, που αν μετατραπούν σε ΧΥΤΥ, έχουν διάρκεια ζωής, αναλόγως των σεναρίων 30 ή 60 χρόνια; Πρέπει όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Εδώ και τώρα πρέπει να τελειώνει το θέμα της χωροθέτησης του εργοστασίου της  επεξεργασίας Α.Σ.Α.. Η εξεύρεση χρημάτων είναι πολύ δύσκολη, η Ευρωπαϊκή Ένωση γνωρίζει τι συμβαίνει με τους  ΧΥΤΑ,    και πρέπει όλοι μας να συνεισφέρουμε στην προώθηση των λύσεων που απαιτούνται. Η Ήπειρος είναι ενιαία, οι περιφερειακές ενότητες μας ενώνουν και δεν μας χωρίζουν».   Στη συνέχεια  ο Περιφερειάρχης, εξήρε την ομόφωνη πρόταση του Δήμου Ζηρού να προτείνει θέση για τη χωροθέτηση του εργοστασίου: «Αυτό θα ήθελα  να το ακούσουμε και από άλλους δήμους στα Γιάννινα. Μόνο ο δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Φ. Φίλιος, έχει πει ότι αν βρεθεί κατάλληλος χώρος παίρνουμε το εργοστάσιο», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης.

Να σημειωθεί ότι σε έγγραφο του Δήμου Αρταίων,  αναφέρεται ότι μετά από σύσκεψη των δημάρχων της Π.Ε. Άρτας, δεν υπάρχει αντίρρηση στη χωροθέτηση του εργοστασίου επεξεργασίας Α.Σ.Α. στα όρια της Π.Ε., εφόσον προκύψει από σχετική μελέτη και εντοπιστεί χώρος που να πληρεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Ο δικτυακός τόπος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτίωση της πλοήγησή σας