Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 600.000 ευρώ και την είσοδο νέων μετόχων, αποφάσισε η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρείας «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε. – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Μαρτίου κατά την οποία εγκρίθηκαν επίσης ο ισολογισμός και τα πεπραγμένα της χρήσης 2012.
Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, απεύθυνε κάλεσμα στους ΟΤΑ να μετάσχουν με μεγαλύτερα ποσοστά στην αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου, ενώ τάχθηκε υπέρ της συνένωσης, σε έναν φορέα, όλων των αναπτυξιακών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην Ήπειρο. «Η Εταιρεία «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.» – τόνισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης – είναι Αναπτυξιακή Εταιρεία των ΟΤΑ και πρέπει να λειτουργεί, ως εργαλείο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η Περιφέρεια Ηπείρου δεν έχει ως αυτοσκοπό την κατοχή του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Εταιρείας. Θα μας ικανοποιούσε ιδιαίτερα εάν οι ΟΤΑ μπορέσουν να συμμετάσχουν με μεγαλύτερο ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας, ακόμα και όσοι δεν είναι μέχρι σήμερα μέτοχοι».
Σε άλλο σημείο ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τους Δήμους που εμπιστεύτηκαν την Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε. και της ανέθεσαν την υλοποίηση έργων τους, ενώ υπογράμμισε την πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου.
Αναφερόμενος στη ίδρυση ενός νέου αναπτυξιακού φορέα στην Ήπειρο, ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης, δήλωσε τα εξής:
«Με βάση την πεποίθησή μου ότι η Εταιρεία θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί και να προσφέρει έργο σε όλη την Ήπειρο, θεωρώ ότι πρέπει η ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. να συνενωθεί με την ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε., που δραστηριοποιείται στην Πρέβεζα και την Άρτα, αποτελώντας πλέον έναν ενιαίο αναπτυξιακό φορέα, μία αναπτυξιακή εταιρεία για όλη την Ήπειρο, με πολλαπλά οφέλη τόσο για την ίδια, όσο και για την περιοχή της Ηπείρου. Εξάλλου, το παράδειγμα της ΑΝΚΟ ΑΕ για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι πολύ χαρακτηριστικό, καθώς αποτελεί τον κύριο αναπτυξιακό φορέα της περιοχής που δραστηριοποιείται σε όλους τους τομείς, έχει δύναμη και κύρος, αλλά παράλληλα υποστηρίζεται σθεναρά από όλους τους φορείς της περιοχής της. Ο κατακερματισμός αναπτυξιακών δομών που υπάρχει σήμερα, πιστεύω ότι μόνο καλό δεν κάνει και αυτό θεωρώ ότι ήταν η κύρια αιτία που οδήγησε στην γνωστή ταλαιπωρία με το πρόγραμμα των ΟΠΑΑΧ».
Στη συνέχεια έκανε εκτενή αναφορά στην εμπλοκή που παρουσιάστηκε με το πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας και τα εξής:
«Τον τελευταίο καιρό πολλοί μας σχολίαζαν αρνητικά για την υπόθεση των ΟΠΑΑΧ, θεωρώντας ότι είμαστε δικομανείς. Κάθε άλλο όμως. Όταν προκηρύχθηκε το πρόγραμμα θεωρήσαμε σκόπιμο και προτείναμε οι τέσσερις εταιρείες (ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ, ΕΤΑΝΑΜ ΑΕ, ΑΝΕΘ ΑΕ, ΑΣΗΚ ΑΕ), να υποβάλλουμε πρόταση ως ενιαίος φορέας και ανάλογα με το στελεχιακό δυναμικό που διέθετε η κάθε μία να γινόταν κατανομή του έργου και των κονδυλίων. Όμως συναντήσαμε την άρνηση της ΑΣΗΚ ΑΕ η οποία υπέβαλε αυτόνομα την πρότασή της, θεωρώντας μάλιστα σίγουρη την ανάληψη του προγράμματος και οι υπόλοιπες 3 εταιρείες υποβάλλαμε από κοινού τη δική μας. Ακολούθησε η γνωστή διαδικασία ενστάσεων και δικαστικής διένεξης, κατάληξη της οποίας ήταν η ολοκληρωτική δικαίωσή μας, τόσο με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων τον Φεβρουάριο 2013, όσο και με απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου τον Μάρτιο 2013. Παρ’ όλα αυτά και επειδή, αφενός δεν έχουμε καμία αντιπαράθεση με το προσωπικό της ΑΣΗΚ ΑΕ και αφετέρου, οι εποχές είναι πολύ δύσκολες και δεν πρέπει να βλέπουμε τους εργαζόμενους ως αριθμούς, αλλά ως ανθρώπους με ανάγκες και υποχρεώσεις, θεωρώ σωστό και θα επιθυμούσα όταν ξεκινήσει η υλοποίηση των ΟΠΑΑΧ να απορροφήσουμε και τα τρία άτομα του προσωπικού της ΑΣΗΚ ΑΕ».
Τέλος ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στο προσωπικό της ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε., το οποίο χαρακτήρισε πολύ αξιόλογο, ικανό και αξιέπαινο. «Τα τελευταία χρόνια άντεξε σε πολλές κακουχίες, παρόλα αυτά συνέχιζε να εργάζεται κανονικά και το κυριότερο δεν εξέθεσε την Εταιρεία σε κανένα επίπεδο. Αυτό είναι κάτι αξιοσημείωτο, καθώς θεωρώ ότι η Εταιρεία ανήκει κυρίως στο προσωπικό της και λιγότερο στους μετόχους της. Έχει πολλές δυνατότητες και μπορεί να πάει ακόμη καλύτερα, καθώς διαθέτει την υποδομή, την εμπειρία και το στελεχιακό δυναμικό για να υποστηρίξει και να υλοποιήσει έγκαιρα και σωστά κάθε δραστηριότητα, έργο και πρόγραμμα που θα αναλάβει, αλλά θα πρέπει να υποστηριχθεί και να υποβοηθηθεί από τους μετόχους της και κυρίως από τους ΟΤΑ», τόνισε.
Ως προς τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ανέφερε τα παρακάτω:
- Οι ζημίες που αποτυπώνονται, αν και πολύ μικρότερες τη χρονιά που πέρασε, είναι συνέπεια της μη ανάληψης των ΟΠΑΑΧ στο χρόνο που έπρεπε, αλλά και της μεγάλης καθυστέρησης, σε κεντρικό επίπεδο, στην έναρξη υλοποίησης των ήδη αναληφθέντων προγραμμάτων, με συνέπεια την απουσία εισροής κονδυλίων.
- Η Περιφέρεια Ηπείρου θα συμμετάσχει στην προτεινόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, με κάλυψη όλου του ποσού που της αναλογεί. Προτείνω και οι υπόλοιποι μέτοχοι, ιδιαιτέρως οι Δήμοι, να κάνουν το ίδιο και επιμένω στο ότι θα πρέπει να αυξήσουν το ποσοστό συμμετοχής τους, ώστε συνολικά να προσεγγίσουν, αν όχι να ξεπεράσουν, το ποσοστό της μεγαλομετόχου Περιφέρειας Ηπείρου και να μην έχει μόνον ένας μέτοχος την πλειοψηφία στο μετοχικό κεφάλαιο.