Με δεδομένο το συμβάν που έλαβε χώρα στον εργασιακό χώρο της Π.Ε. Θεσπρωτίας της Περιφέρειας Ηπείρου από επενδυτή σε βάρος του μέλους του Περιφερειακού Οργάνου Ελέγχου (Π.Ο.Ε.) υπαλλήλου μας κ. Γεωργίου Μαργώνη, Μηχανολόγου Μηχανικού επιθυμούμε να λάβουμε θέση σύμφωνα με τα ακόλουθα:
Η συγκρότηση των Π.Ο.Ε. προβλέπεται από την παρ. 17 του άρθρου 7 του αναπτυξιακού ν.3299/04 και γίνεται με Απόφαση αρμοδίων αποφασιστικών Οργάνων (από 1-1-2011 έως 30-6-2011: Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και από 1-7-2011 και μετά: Περιφερειάρχης Ηπείρου).
Η συγκρότηση των Π.Ο.Ε. γίνεται από δύο (2) τουλάχιστον μέλη με ιδιότητες και προσόντα ανάλογα των ιδιαιτεροτήτων και των χαρακτηριστικών της ελεγχόμενης επένδυσης (οικονομολόγοι, πολιτικοί μηχανικοί, μηχανολόγοι μηχανικοί, αρχιτέκτονες, νομικοί, γεωλόγοι, κ.λπ.).
Έργο των Οργάνων Ελέγχου είναι η παρακολούθηση και η διενέργεια των αναγκαίων ελέγχων στον τόπο εγκατάστασης της επένδυσης ή της εταιρείας, για τη διαπίστωση της προόδου της επενδυτικών έργων και της τήρησης των όρων και των προϋποθέσεων που προβλέπονται στις διατάξεις του ν.3299/2004 ή των προγενέστερων αναπτυξιακών νόμων και τις σχετικές εγκριτικές πράξεις.
Μετά τον έλεγχο συντάσσεται και υπογράφεται – πρωτότυπα από όλα τα μέλη του Οργάνου Ελέγχου – σχετική έκθεση που περιλαμβάνει με πλήρη τεκμηρίωση και αναλυτική προσέγγιση, το επενδυτικό έργο και την αξία του, που πραγματοποιήθηκε μέχρι την ημερομηνία διενέργειας του ελέγχου, ή τα στοιχεία εκείνα τα οποία αποτέλεσαν το αντικείμενο του (ελέγχου).
Έτσι, τα εν λόγω Περιφερειακά Όργανα Ελέγχου – που συγκροτούνται με ευθύνη του αποφασιστικού Οργάνου και το εκπροσωπούν – είναι τα αρμόδια όργανα για να πιστοποιήσουν την πρόοδο του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των επενδυτικών σχεδίων, ανεξάρτητα το στάδιο υλοποίησής τους.
Εξυπακούεται ότι την αξιοπιστία του πορίσματος υποστηρίζει τόσο η σύνθεση, όσο και η επιστημονικότητα, η κριτική ικανότητα, η προσωπικότητα και – κυρίως – το ήθος των μελών των Οργάνων Ελέγχου και είναι της αποκλειστικής ευθύνης του αποφασιστικού Οργάνου που τα συγκροτεί.
Τα παραπάνω και μόνο δημιουργούν a priori την πεποίθηση ότι τα μέλη των Π.Ο.Ε. τυγχάνουν – και πρέπει να τυγχάνουν – της απολύτου εμπιστοσύνης του αποφασιστικού Οργάνου.
Τυχόν διαφορετικές απόψεις των επενδυτών με τα πορίσματα των Οργάνων Ελέγχου ή τις προκαλούμενες εξ αυτών αποφάσεις, υπάρχει η σχετική νομοθεσία που προβλέπει τη διεκδίκησή τους – μέσω ενστάσεων ή αιτήσεων θεραπείας ή δικαστικής αποδεικτικής διαδικασίας – για την περίπτωση που εκτιμούν ότι αδίκως βλάπτονται τα συμφέροντά τους.
Η οποιαδήποτε διαφορετική διεκδίκηση των συμφερόντων τους και ειδικότερα η χρήση βίας είναι απόλυτα απαράδεκτη, καταδικαστέα και αποτελεί αξιόποινη πράξη και σε κάθε περίπτωση ακραία έκφραση αυτοδικίας που δεν συνάδει με τον πολιτισμό μας σε μία ευνομούμενη πολιτεία.
Ειδικότερα, λοιπόν, στην περίπτωση του υπαλλήλου μας Γ. Μαργώνη – πέραν των προσωπικών μας απόψεων – τεκμαίρεται, αλλά και με τα στοιχεία που διαθέτουμε γίνεται αποδεκτό, ότι ο συγκεκριμένος υπάλληλός μας στην συγκεκριμένη επένδυση ως μέλος της επιτροπής ενέργησε σύμφωνα με τις αρμοδιότητές του, τους κανόνες της χρηστής διοίκησης και προς όφελος και προστασία των συμφερόντων της υπηρεσίας και του δημοσίου.
Ως εκ τούτων και λόγω της χρήσης βίας από τον επενδυτή εναντίον του υπαλλήλου μας Γ. Μαργώνη κατά την άσκηση των καθηκόντων του και εντός της υπηρεσίας, καθιστούν την Περιφέρεια αλληλέγγυο και τον στηρίζει σε κάθε περαιτέρω διεκδίκηση και αποκατάσταση της ηθικής του – και όχι μόνο – βλάβης, στα πλαίσια πάντα των δυνατοτήτων που της παρέχει ο νόμος.
Η μη σύνταξη πορίσματος, λόγω παρεμβολής του ανωτέρω συμβάντος, επέβαλε τη σύσταση νέου Περιφερειακού Οργάνου Ελέγχου για την αμεροληψία του όποιου πορίσματος για την εν λόγω επένδυση και κατά κανένα τρόπο δεν αποτελεί συγκριτικό στοιχείο ή – πολύ περισσότερο – αμφισβήτηση ουδενός, καθόσον η επιστημονική γνώση, η κριτική ικανότητα και το αυτόνομο της κάθε οργάνου προστατεύεται από το νόμο, εκτός αν προκύψουν τεκμηριωμένα αδήριτοι αποδεικτικοί λόγοι περί σκοπιμοτήτων.