Προϋποθέσεις θέτει η Περιφέρεια για την κατανομή του φόρου από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων
Τον τρόπο κατανομής του θεσμοθετημένου Περιφερειακού φόρου από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, καθώς και τους όρους που θέτει η Περιφέρεια Ηπείρου, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της Τετάρτης.
Η συζήτηση του θέματος και η λήψη απόφασης, έγινε ύστερα από έγγραφο αίτημα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ενόψει της υπογραφής της Σύμβασης μεταξύ Δημοσίου και αναδόχου πετρελαϊκής Εταιρείας για την έρευνα και εξόρυξη που αναμένεται να γίνει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Η απόφαση κρίνεται επίσης αναγκαία, προκειμένου να προσδιοριστεί μέσω Κοινής Υπουργικής Απόφασης ο τρόπος καταβολής, η διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης του φόρου. Το σχέδιο της ανωτέρω Κ.Υ.Α., όπως τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδια Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών κ. Τατιάνα Καλογιάννη, θα τεθεί έγκαιρα υπόψη του Περιφερειακού Συμβουλίου, προκειμένου να γίνει η σχετική διαβούλευση.
Στην τοποθέτησή της η Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στις θετικές επιπτώσεις που θα έχει για την Ήπειρο η έρευνα και η εξόρυξη υδρογονανθράκων, τόσο στην ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, όσο και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Υπογράμμισε δε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές εκπτώσεις στη διαφύλαξη και ανάδειξη των περιβαλλοντικών στοιχείων της περιοχής.
Η πρόταση της Περιφέρειας Ηπείρου, ως προς το νομοθετημένο πόρο 5%, περιλαμβάνει τους παρακάτω όρους:
- Να μη συμψηφίζεται με άλλους πόρους της Περιφέρειας (ΚΑΠ, ΤΕΟ, ΣΑΕΠ κ.λπ)
- Να αποτελεί την ελάχιστη ανταποδοτική συνεισφορά του αναδόχου προς την Περιφέρεια
- Να μη συνδέεται με τις όποιες συμβατικές υποχρεώσεις του Αναδόχου
- Το ποσοστό 5% να διαμορφώνεται επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων του αναδόχου πριν την έκπτωση οποιουδήποτε φόρου, τέλους κλπ.
- Η είσπραξή του να γίνεται άμεσα από την Περιφέρεια, χωρίς τη μεσολάβηση άλλου φορέα.
- Η κατανομή του να αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της Περιφέρειας και ο τρόπος να γίνεται με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Η πρόταση για ποσοστιαία κατανομή του φόρου, διαμορφώνεται ως εξής:
- 20% επί του συνολικά εισπραχθέντος φόρου θα κατατίθενται στο «Αποθεματικό Ταμείο» της Περιφέρειας, προκειμένου να εκτελούνται έργα αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών.
- 20% επίσης θα κατατίθενται για κοινωφελείς δράσεις σε επίπεδο Περιφέρειας (βοήθεια στο σπίτι, στήριξη κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών, κοινωνικές παροχές απόρων κλπ)
- Το υπόλοιπο 60% για έργα προτεραιότητας σε όλους τους Δήμους της Ηπείρου, με ποσόστωση ανάλογα με την εγγύτητά τους στην περιοχή της εξόρυξης και τα πληθυσμιακά τους στοιχεία, κατόπιν ευρείας διαβούλευσης που θα γίνεται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Εκτενής συζήτηση για τα θέματα Υγείας
Εκτενή συζήτηση για τα θέματα Υγείας, έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ύστερα από αίτημα που είχε καταθέσει η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλεξ. Καχριμάνης, στην τοποθέτησή του, επανέλαβε την πάγια θέση του για την μεταφορά των αρμοδιοτήτων υγείας στις αιρετές Περιφέρειες, όπως προβλέπεται από τον Καλλικράτη. Επίσης, αναγνώρισε τα προβλήματα που καταγράφονται στον χώρο της υγείας, σε επίπεδο προμηθειών, εξοπλισμού και υλικών, σημειώνοντας πως οι αποφάσεις για αυτά λαμβάνονται από τις υπηρεσίες του αρμόδιου Υπουργείου.
«Δεν μπορεί – είπε – να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Οι αποφάσεις να λαμβάνονται στο κέντρο και να αφήνεται η εκτέλεση στην περιφέρεια. Με ενδιαφέρει τι συμβαίνει από τον απλό νοσοκόμο και τον τραυματιοφορέα μέχρι το γιατρό, γιατί αυτοί είναι τα νοσοκομεία. Πρέπει να είμαστε μέσα στην κοινωνία και να συζητάμε λογικά πως θα καλυτερεύσουν τα πράγματα».
Ο κ. Καχριμάνης υπογράμμισε ακόμη τη δυνατότητα αξιοποίησης της ευρωπαϊκής εμπειρίας στην διαχείριση των προβλημάτων στον τομέα της Υγείας στην περιοχή. Βασικός άξονας μπορεί να αποτελέσει η εθελοντική εργασία σε δομές της Υγείας, κάτι που υλοποιείται εδώ και χρόνια σε χώρες, όπως η Γερμανία, με εργαλείο προγράμματα, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Στην εισήγησή του ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης για θέματα Υγείας κ. Νικόλας Κάτσιος αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα προσωπικά από τον Περιφερειάρχη, αλλά και από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Περιφέρειας για τα ζητήματα Δημόσιας Υγείας στην Ήπειρο. «Θέλουμε ένα σύστημα Υγείας, έξω από την αντίληψη της εμπορευματοποίησης. Δημόσιο, με υψηλές προσδοκίες και αποτελέσματα, προάγοντας τον εξορθολογισμό των δαπανών, τον εξορθολογισμό των οργανογραμμάτων των Υπηρεσιών Υγείας, κάνοντας το βιώσιμο, αξιοποιώντας όλο το ανθρώπινο δυναμικό των παρόχων Υγείας».
Πρότεινε δε:
- Κανένα κλείσιμο δομής Υγείας στην Ήπειρο
- Πλήρωση όλων των κενών οργανικών θέσεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό και εξειδικευμένο προσωπικό νοσηλείας των νοσοκομείων της Ηπείρου, καθώς και την άμεση λειτουργία του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας και της νέας πτέρυγας Νοσοκομείου Φιλιατών
- Συντονισμό των ενεργειών για νέο νοσοκομείο Πρέβεζας
- Ενίσχυση προϋπολογισμών νοσοκομείων για εφημερίες – υπερωρίες προσωπικού και κυρίως να σταματήσουν οι ελλείψεις σε φάρμακα – αναλώσιμα υλικά.
- Επισκευή και λειτουργία όλων των απεικονιστικών μηχανημάτων
- Ενοποίηση και ένταξη όλων των ασθενοφόρων οχημάτων και οδηγών σε ένα ενιαίο σύστημα ΕΚΑΒ κατά Περιφερειακή Ενότητα.
- Αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν για τη λειτουργία των Κέντρων Αποκατάστασης Άρτας και Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων.
«Η αντιμετώπιση των παραπάνω – για τα οποία ήδη έχουν γίνει παρεμβάσεις από την Περιφερειακή Αρχή – χρήζουν άμεσης εξέτασης από το Υπουργείο Υγείας», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης, προσθέτοντας ότι το αναπτυξιακό όραμα της Περιφερειακής Αρχής για τον τομέα της Υγείας, δεν εξαντλείται σε αυτά και έχει ως στόχο τη διαμόρφωση ενός πιλοτικού προγράμματος, την ανάδειξη ενός περισσότερο ενεργού ρόλου των νοσοκομείων στην εκπαίδευση των πολιτών, στην επίτευξη καλύτερων στόχων στον τομέα της πρόληψης πετυχαίνοντας οικονομίες κλίμακας, την ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε απομακρυσμένες, αλλά και τουριστικές περιοχές της Ηπείρου.
«Η Περιφέρεια Ηπείρου στο τομέα της Υγείας ως ευρωπαϊκή περιφέρεια υποστηρίζει τη συντονισμένη και συλλογική αντιμετώπιση των θεμάτων υγείας. Οι πολιτικές προώθησης της καινοτομίας αποτελούν μέρος κοινής στρατηγικής της Περιφέρειας Ηπείρου. Η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας μπορούν πια να συνδυαστούν με τα σύγχρονα εργαλεία δουλειάς όπως είναι και ο νόμος 4019/2011 για την κοιν. οικονομία. Η αποκεντρωμένη συνεργασία αποτελεί την ευκαιρία για την Περιφέρεια να προχωρήσει σε συνεργασίες με ξένες αρχές», κατέληξε ο κ. Ν. Κάτσιος.
Μείωση μισθωμάτων για τη στήριξη αλιέων της Π.Ε. Άρτας
Την έμπρακτη στήριξή του προς τους αλιείς – μισθωτές των γιβαριών Κόπραινας και Νεοχωρίου Π.Ε. Άρτας, επέδειξε το Περιφερειακό Συμβούλιο, αποφασίζοντας ομόφωνα να μειώσει κατά 50% τα μισθώματα και επίσης κατά 50% το ποσοστό κατάθεσης επί της αξίας της αλιευτικής παραγωγής στο λογαριασμό των Βελτιωτικών Έργων.
Την πρόταση της Περιφερειακής Αρχής, κατέθεσε ο Εκτελεστικός Γραμματέας κ. Δ. Σιώλος, τονίζοντας ότι το αίτημα για μείωση που κατέθεσαν οι Αλιευτικοί συνεταιρισμοί Νεοχωρίου και Λουτροτόπου- οι οποίοι έχουν σε ισχύ συμβάσεις με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας- είναι εύλογο, καθώς λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, έχουν μειωθεί η ζήτηση και οι τιμές των αλιευμάτων, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται και μείωση παραγωγής.
Μετά από παρεμβάσεις των περιφερειακών συμβούλων της Π.Ε. Άρτας ο Περιφερειάρχης έκανε δεκτή την αύξηση της προτεινόμενης μείωσης από 30 %σε 50%. «Πράγματι, είπε , υπάρχει πρόβλημα, γιατί δεν υπάρχει η απόδοση προηγούμενων χρόνων και τα αλιεύματα είναι λίγα». Με αφορμή την παραδοχή των Αλιευτικών Συνεταιρισμών, ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αδυνατούν να προχωρήσουν στον εμπλουτισμό των γιβαριών με γόνο, ο Περιφερειάρχης επανέφερε το ζήτημα της λειτουργίας των Ιχθυογεννητικών σταθμών: «Στην προσπάθειά μας να είμαστε χρήσιμοι για να αναπτύξουμε τον τόπο μας, πρέπει να βρεθεί φόρμουλα για να μεταβιβαστούν στην Περιφέρεια. Πρέπει να αλλάξει το καθεστώς ώστε οι σταθμοί να βοηθηθούν προκειμένου να βγει αποτέλεσμα», τόνισε ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης.
Στο ζήτημα του εμπλουτισμού του Αμβρακικού αναφέρθηκε επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς, λέγοντας ότι στους Κ.Α.Π. της Π.Ε. Άρτας το 2011 είχε προβλεφθεί κονδύλιο για το σκοπό αυτό, αλλά το έργο δεν υλοποιήθηκε επειδή δεν υπήρξε θετική γνωμοδότηση από το Φορέα Διαχείρισης του Αμβρακικού.
Γνωμοδότηση για παραχώρηση ακινήτων για γεωργική χρήση στην Π.Ε. Πρέβεζας
Θετικά, κατά πλειοψηφία, γνωμοδότησε το Περιφερειακό Συμβούλιο, σε αιτήματα που έχουν υποβληθεί από πολίτες για παραχώρηση τριών ακινήτων για γεωργική χρήση στην περιοχή «Βάλτος, Μπόϊδα – Μαυρή» της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, τα οποία ανήκουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου, για την παραχώρηση θα προηγηθεί ανοικτή δημοπρασία.