Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, 2024

Διάρθρωση Υπηρεσιών

Η Κεντρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Ηπείρου διαρθρώνεται ως κατωτέρω:

  1. Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών.

Συγκροτείται από τις εξής οργανικές μονάδες:

α. Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, με έδρα τα Ιωάννινα και τοπική αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Ηπείρου.

Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού ανάγονται ιδίως στον περιφερειακό αναπτυξιακό σχεδιασμό, την προώθηση των εθνικών στρατηγικών στόχων, στον επιχειρησιακό προγραμματισμό, την παρακολούθηση και αξιολόγηση των δράσεων της Περιφέρειας, στην παρακολούθηση της αναπτυξιακής πορείας της Περιφέρειας και την άσκηση αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης για πράξεις επενδύσεων που εντάσσονται σε επιχειρησιακά προγράμματα τα οποία συγχρηματοδοτούνται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού απαρτίζουν τα εξής τμήματα:

  • Τμήμα Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής.
  • Τμήμα Εφαρμογής Προγραμμάτων και Έργων.
  • Τμήμα Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης.
  • Τμήμα Τεκμηρίωσης και Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

β. Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, με έδρα τα Ιωάννινα και τοπική αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Ηπείρου.

Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού ανάγονται ιδίως στον έλεγχο τήρησης των περιβαλλοντικών όρων για δραστηριότητες και έργα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τη λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος, την κατάρτιση και έγκριση του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στο πλαίσιο του αντίστοιχου εθνικού σχεδιασμού σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και στην εφαρμογή μέτρων, προγραμμάτων και δράσεων της περιφέρειας, καθώς και στη μέριμνα για τη μελέτη και ανάπτυξη της χωροταξικής κατανομής των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της περιφέρειας.

Τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού απαρτίζουν τα εξής τμήματα:

  • Τμήμα Χωρικού Σχεδιασμού, με έδρα τα Ιωάννινα και τοπική αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Ηπείρου.
  • Τμήμα Περιβάλλοντος, με έδρα τα Ιωάννινα και τοπική αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Ηπείρου.
  • Τμήμα Υδροοικονομίας, με έδρα τα Ιωάννινα και τοπική αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Ηπείρου.
  • Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, με έδρα την Άρτα και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας.
  • Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, με έδρα την Ηγουμενίτσα και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας.
  • Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, με έδρα τα Ιωάννινα και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.
  • Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, με έδρα την Πρέβεζα και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

γ. Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, με έδρα τα Ιωάννινα και τοπική αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Ηπείρου.

Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων έχει ως αποστολή το σχεδιασμό, προγραμματισμό, συντονισμό των τεχνικών έργων όλης της Περιφέρειας, τη μελέτη, εκτέλεση, επίβλεψη, παραλαβή και συντήρηση των τεχνικών έργων που εκτελούνται σε περισσότερες της μίας Περιφερειακές Ενότητες. Συνεργάζεται με τα καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργεία για την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της, παρέχει οδηγίες και κατευθύνσεις στις αντίστοιχες Διευθύνσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων για την εκτέλεση της αποστολής τους.

Τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων απαρτίζουν τα εξής τμήματα:

  • Τμήμα Συγκοινωνιακών Έργων.
  • Τμήμα Εργαστηρίων.
  • Το Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος και Αθλητικών Εγκαταστάσεων και Υποδομών.

δ. Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, με έδρα την Άρτα και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας.

ε. Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, με έδρα την Ηγουμενίτσα και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας.

στ. Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, με έδρα τα Ιωάννινα και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.

ζ. Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, με έδρα την Πρέβεζα και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

Οι Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων των Περιφερειακών Ενοτήτων έχουν ως αποστολή τη μελέτη, εκτέλεση, επίβλεψη, παραλαβή και συντήρηση των πάσης φύσεως τεχνικών έργων που εκτελούνται στην περιοχή ευθύνης της Περιφερειακής Ενότητας.

Τις Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων των Περιφερειακών Ενοτήτων απαρτίζουν τα εξής τμήματα:

  • Τμήμα Συγκοινωνιακών Έργων.
  • Τμήμα Εργαστηρίων.
  • Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος.
  1. Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών και Εσωτερικής Λειτουργίας

Συγκροτείται από τις εξής οργανικές μονάδες:

α. Διεύθυνση Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με έδρα τα Ιωάννινα και τοπική αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Ηπείρου.

Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ανάγονται ιδίως στην εξασφάλιση της διαφάνειας των πράξεων των περιφερειακών οργάνων, στο σχεδιασμό, στην ανάπτυξη και υποστήριξη της εύρυθμης και αποδοτικής λειτουργίας των συστημάτων πληροφορικής και επικοινωνιών του φορέα και των περιφερειακών υπηρεσιών του, στη διασφάλιση της τεχνικής και οργανωτικής διαλειτουργικότητας των συστημάτων της Περιφέρειας με αντίστοιχα συστήματα εθνικής εμβέλειας κεντρικών φορέων της Διοίκησης και τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων οικονομικών πόρων για την ανάπτυξη και βελτίωση των υποδομών πληροφορικής και επικοινωνιών της Περιφέρειας, καθώς και των περιφερειακών υπηρεσιών της.

Τη Διεύθυνση Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης απαρτίζουν τα εξής τμήματα:

  • Τμήμα Διαφάνειας.
  • Τμήμα Σχεδιασμού και Υποστήριξης Συστημάτων Φορέα.
  • Τμήμα Υποστήριξης Περιφερειακών Συστημάτων.
  • Τμήμα Σχεδιασμού Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών για τον Πολίτη.
  • Τμήματα Πληροφορικής Περιφερειακών Ενοτήτων Άρτας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας.

β. Διεύθυνση Εξυπηρέτησης του Πολίτη, με έδρα τα Ιωάννινα και τοπική αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Ηπείρου.

Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Εξυπηρέτησης του Πολίτη ανάγονται ιδίως στο σχεδιασμό και το συντονισμό δράσεων για το σύνολο των υπηρεσιών της Περιφέρειας με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, καθώς και στην εισήγηση οργανωτικών μέτρων που είναι αναγκαία για τη βελτίωση της απόδοσης των υπηρεσιών της Περιφέρειας. Στα καθήκοντα της Διεύθυνσης είναι η επιτόπια παρακολούθηση όλων των υπηρεσιών της Περιφέρειας και η κατάθεση αναλυτικής έκθεσης ανά τρεις μήνες στον Περιφερειάρχη, για κάθε μία υπηρεσία της Περιφέρειας με αντίστοιχες προτάσεις βελτίωσης.

Τη Διεύθυνση Εξυπηρέτησης του Πολίτη απαρτίζουν τα εξής τμήματα:

  • Τμήμα Συντονισμού.
  • Τμήμα Σχεδιασμού.

γ. Διεύθυνση Διοίκησης, με έδρα τα Ιωάννινα και τοπική αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Ηπείρου.

Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Διοίκησης ανάγονται ιδίως στη διοικητική υποστήριξη των υπηρεσιών της περιφέρειας, στη συνδρομή των οργάνων των υπηρεσιών αυτών για την εκπλήρωση των στόχων τους και της αποστολής τους, στην επεξεργασία στοιχείων για την εκτίμηση των αναγκών των υπηρεσιών σε προσωπικό, στη διαχείριση όλων των θεμάτων διοίκησης προσωπικού, καθώς και στα θέματα σχετικά με τη διενέργεια των εκλογών και τέλος στην εύρυθμη λειτουργία των συλλογικών οργάνων της Περιφέρειας.

Τη Διεύθυνση Διοίκησης απαρτίζουν τα εξής τμήματα:

  • Τμήμα Προσωπικού.
  • Τμήμα Συλλογικών Οργάνων.
  • Τμήμα Γραμματείας.

δ. Διεύθυνση Οικονομικού, με έδρα τα Ιωάννινα και τοπική αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Ηπείρου.

Στις αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Οικονομικού ανάγονται ιδίως· η συγκέντρωση και επεξεργασία των αναγκαίων στοιχείων για την κατάρτιση, τροποποίηση και παρακολούθηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού της Περιφέρειας, του απολογισμού και κάθε οικονομικής κατάστασης, καθώς και η διενέργεια των δημοσιονομικών δεσμεύσεων, ο έλεγχος, εκκαθάριση και εντολή πληρωμής όλων των δαπανών της Περιφέρειας (με εντολή του/της Γενικού/ης Διευθυντή/ντριας Οικονομικών Υπηρεσιών και Εσωτερικής Λειτουργίας). Η Διεύθυνση Οικονομικού έχει επίσης ως αρμοδιότητα την καταγραφή, αξιοποίηση και προστασία της περιουσίας της περιφερειακής ενότητας, στην οποία βρίσκεται η έδρα της Περιφέρειας, την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων δημιουργίας και απόκτησης εσόδων, την πληρωμή κάθε είδους δαπάνης και τη λογιστική και ταμειακή διαχείριση, την εκκαθάριση της μισθοδοσίας και των πάσης φύσεως αποδοχών του προσωπικού και της αντιμισθίας των αιρετών εκπροσώπων, την κατάρτιση και εκτέλεση του προγράμματος προμηθειών και την τήρηση των απαιτούμενων αρχείων, βιβλίων και στοιχείων.

Τη Διεύθυνση Οικονομικού απαρτίζουν τα εξής Τμήματα:

  • Τμήμα Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών.
  • Τμήμα Οικονομικής Διαχείρισης.
  • Τμήμα Ταμειακής Υπηρεσίας.
  • Τμήμα Προμηθειών.
  • Τμήμα Μισθοδοσίας.

ε. Διεύθυνση Διοικητικού – Οικονομικού Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, με έδρα την Άρτα και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας.

στ. Διεύθυνση Διοικητικού – Οικονομικού Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, με έδρα την Ηγουμενίτσα και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας.

ζ. Διεύθυνση Διοικητικού – Οικονομικού Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, με έδρα την Πρέβεζα και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

Οι αρμοδιότητες των Διευθύνσεων Διοικητικού Οικονομικού των Περιφερειακών Ενοτήτων Άρτας, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας ανάγονται ιδίως:

  • Στη διενέργεια των δημοσιονομικών δεσμεύσεων, στον έλεγχο, εκκαθάριση και εντολή πληρωμής όλων των δαπανών της Περιφερειακής τους Ενότητας (με εντολή Γενικού/ης Διευθυντή/ντριας Οικονομικών Υπηρεσιών και Εσωτερικής Λειτουργίας).
  • Στη συνδρομή των οργάνων των υπηρεσιών των Περιφερειακών Ενοτήτων για την εκπλήρωση των στόχων τους και της αποστολής τους.
  • Στην τήρηση του προσωπικού μητρώου των υπαλλήλων των υπηρεσιών κάθε περιφερειακής ενότητας, στην έκδοση πιστοποιητικών υπηρεσιακών μεταβολών του προσωπικού αυτού, στην έκδοση οποιασδήποτε ατομικής πράξης για το προσωπικό αυτό εκτός εκείνων για τις οποίες απαιτείται γνώμη συλλογικού οργάνου και οι οποίες εκδίδονται από τη Διεύθυνση Διοίκησης στην έδρα της Περιφέρειας.
  • Στην άσκηση αρμοδιοτήτων σχετικά με τη διενέργεια των εκλογών.
  • Στην καταγραφή, την αξιοποίηση και προστασία της περιουσίας κάθε Περιφερειακής Ενότητας, στην αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων δημιουργίας και απόκτησης εσόδων.
  • Στην πληρωμή κάθε είδους δαπάνης και στη λογιστική και ταμειακή διαχείριση.
  • Στην εκκαθάριση της μισθοδοσίας και των πάσης φύσεως αποδοχών του προσωπικού, στην εκτέλεση του προγράμματος προμηθειών, εργασιών και υπηρεσιών που αφορούν στην Περιφερειακή Ενότητα και εντός των ορίων που θέτει ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας, καθώς και στην τήρηση των απαιτούμενων αρχείων, βιβλίων και στοιχείων.

Τις Διευθύνσεις Διοικητικού – Οικονομικού των ως άνω Περιφερειακών Ενοτήτων απαρτίζουν τα εξής τμήματα:

  • Τμήμα Προσωπικού και Μισθοδοσίας.
  • Τμήμα Οικονομικής Διαχείρισης.
  • Τμήμα Εσόδων, Λογιστικής Διαχείρισης και Πληρωμής Δαπανών.
  • Τμήμα Προμηθειών.
  • Τμήμα Γραμματείας.
  1. Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

Συγκροτείται από τις εξής οργανικές μονάδες:

α. Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, με έδρα τα Ιωάννινα και τοπική αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Ηπείρου.

Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας ανάγονται ιδίως στη μέριμνα για την ανάπτυξη και την ποιοτική βελτίωση των τομέων της φυτικής και της ζωικής παραγωγής στην περιοχή της Περιφέρειας Ηπείρου, τη λήψη των αναγκαίων μέτρων και την εφαρμογή προγραμμάτων για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, τη διενέργεια ελέγχων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για την προστασία του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου και την προστασία και χαρακτηρισμό της γεωργικής γης στη χωρική ευθύνη της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων. Έχει επίσης αρμοδιότητες, στη χωρική ευθύνη της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων διά του τμήματος Εγγείων Βελτιώσεων, την προώθηση της εκμηχάνισης και εξηλεκτρισμού της γεωργίας, τη διεξαγωγή εξετάσεων για χορήγηση αδειών οδήγησης και πτυχίων χειριστών γεωργικών μηχανημάτων, τις εγγειο-διαρθρωτικές παρεμβάσεις, την κατάρτιση και εκτέλεση προγραμμάτων ελέγχου ποιότητας επιφανειακών και υπογείων αρδευτικών υδάτων (σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς) καθώς και την ενημέρωση των αγροτών – χρηστών στην ορθολογική εφαρμογή του αρδευτικού νερού στο έδαφος και στη σωστή χρήση των δικτύων του. Ειδικότερα, όσον αφορά το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (ΠΑΑ 2014-2020), έχει τη γενικότερη ευθύνη και εποπτεία της οργάνωσης, εφαρμογής και παρακολούθησης των υπομέτρων/δράσεών του, για τα οποία η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής έχει αναλάβει ως Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης την άσκηση αρμοδιοτήτων της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΠΑΑ 2014-2020, όπως εξειδικεύονται στο θεσμικό πλαίσιο του αντίστοιχου υπομέτρου/δράσης.

Τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας απαρτίζουν τα εξής τμήματα:

  • Τμήμα Προγραμματισμού και Εφαρμογών.
  • Τμήμα Εγγείων Βελτιώσεων.
  • Τμήμα Αλιείας.

β. Διεύθυνση Κτηνιατρικής, με έδρα τα Ιωάννινα και τοπική αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Ηπείρου.

Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής ανάγονται ιδίως στη μέριμνα για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου σε όλη την Περιφέρεια, την εξασφάλιση της υγείας των ζώων, τη λήψη αποφάσεων για ασθένειες ζώων που μπορεί να έχουν επιδημικό χαρακτήρα, καθώς και στη λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής απαρτίζουν τα εξής τμήματα:

  • Τμήμα Υγείας των Ζώων.
  • Τμήμα Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας.
  • Τμήμα Κτηνιατρικής Αντίληψης Φαρμάκων.

γ. Διεύθυνση Πολιτικής Γης, με έδρα τα Ιωάννινα και τοπική αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Ηπείρου.

Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης ανάγονται ιδίως στην παραχώρηση εκτάσεων σε νομικά ή φυσικά πρόσωπα και ΟΤΑ, την εκποίηση, ανταλλαγή και προστασία εποικιστικών εκτάσεων και την έκδοση, διόρθωση και ακύρωση τίτλων κυριότητας, τη σύνταξη τοπογραφικών προγραμμάτων, τη συγκρότηση τοπογραφικών συνεργείων από τεχνικούς υπαλλήλους, τη σύνταξη, τήρηση, συμπλήρωση και ολοκλήρωση θεματικών χαρτών με στοιχεία που συλλέγονται επιτόπου, καθώς και στην περιοδική ενημέρωση των τοπικών θεματικών χαρτών με τις μεταβολές που έχουν σημειωθεί, τη χορήγηση βεβαιώσεων και διαγραμμάτων για την εξυπηρέτηση πολιτών, καθώς και την έρευνα των φακέλων των εργασιών για τον έλεγχο αιτημάτων.

Τη Διεύθυνση Πολιτικής Γης απαρτίζουν τα εξής τμήματα:

  • Τμήμα Τοπογραφίας.
  • Τμήμα Εποικισμού και Αναδασμού.

δ. Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, με έδρα την Άρτα και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας.

ε. Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, με έδρα την Ηγουμενίτσα και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας.

στ. Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, με έδρα τα Ιωάννινα και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.

ζ. Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, με έδρα την Πρέβεζα και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

Οι αρμοδιότητες των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής που συνιστώνται σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Ηπείρου ανάγονται ιδίως στη μέριμνα για την ανάπτυξη και την ποιοτική βελτίωση των τομέων της φυτικής και ζωικής παραγωγής στην περιοχή των Περιφερειακών Ενοτήτων, τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, τη διενέργεια ελέγχων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου στην περιφέρεια, την εξασφάλιση της υγείας των ζώων και τη λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

Τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων απαρτίζουν τα εξής τμήματα:

  • Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου.
  • Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής.
  • Τμήμα Κτηνιατρικής.
  • Τμήμα Αλιείας.
  • Τμήμα Τοπογραφίας, Εποικισμού και Αναδασμού, το οποίο συστήνεται στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων Άρτας, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας.
  1. Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης.

Συγκροτείται από τις εξής οργανικές μονάδες:

α. Διεύθυνση Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, με έδρα τα Ιωάννινα και τοπική αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Ηπείρου.

Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων ανάγονται ιδίως στη χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας βιομηχανιών και βιοτεχνιών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, στον καθορισμό και τον αποχαρακτηρισμό λατομικών περιοχών, καθώς και στην άσκηση αρμοδιοτήτων που μεταφέρονται στην Περιφέρεια από την Κεντρική Διοίκηση.

Τη Διεύθυνση Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων απαρτίζουν τα εξής τμήματα:

  • Τμήμα Τεχνικών Εφαρμογών.
  • Τμήμα Διοικητικών Διαδικασιών.

β. Διεύθυνση Διά Βίου Μάθησης, Απασχόλησης, Εμπορίου και Τουρισμού, με έδρα τα Ιωάννινα και τοπική αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Ηπείρου.

Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Διά Βίου Μάθησης, Απασχόλησης, Εμπορίου και Τουρισμού ανάγονται ιδίως σε θέματα υποστήριξης του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος, σε θέματα της πέραν του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος διά βίου μάθησης και της σύνδεσης αυτών με την απασχόληση, σε θέματα εμπορίου και ανωνύμων εταιρειών, στην κατάρτιση προγραμμάτων για τον τουριστικό σχεδιασμό, καθώς και την τουριστική ανάπτυξη και προβολή της Περιφέρειας, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) και τους ΟΤΑ α΄ βαθμού της περιφέρειας.

Τη Διεύθυνση Διά Βίου Μάθησης, Απασχόλησης, Εμπορίου και Τουρισμού απαρτίζουν τα εξής τμήματα:

  • Τμήμα Υποστήριξης της Εκπαίδευσης.
  • Τμήμα Διά Βίου Μάθησης και Παιδείας.
  • Τμήμα Απασχόλησης.
  • Τμήμα Εμπορίου.
  • Τμήμα Τουρισμού.

γ. Διεύθυνση Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, με έδρα την Άρτα και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας.

δ. Διεύθυνση Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, με έδρα την Ηγουμενίτσα και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας.

ε. Διεύθυνση Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, με έδρα τα Ιωάννινα και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.

στ. Διεύθυνση Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, με έδρα την Πρέβεζα και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

Οι Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Ηπείρου ασκούν αρμοδιότητες, σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, του τομέα φυσικών πόρων, ενέργειας και βιομηχανίας, του τομέα απασχόλησης, εμπορίου και τουρισμού, καθώς και αρμοδιότητες παιδείας και διά βίου μάθησης, οι οποίες έχουν ανατεθεί στις Περιφέρειες, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Τις Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων απαρτίζουν τα εξής τμήματα:

  • Τμήμα Χορήγησης Αδειών Ανάπτυξης, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων.
  • Τμήμα Επαγγέλματος.
  • Τμήμα Εμπορίου και Τουρισμού.
  • Τμήμα Διά Βίου Μάθησης, Παιδείας και Απασχόλησης.
  • Τμήμα Γραμματειακής Υποστήριξης.
  1. Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Συγκροτείται από τις εξής οργανικές μονάδες:

α. Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, με έδρα την Άρτα και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας.

β. Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, με έδρα την Ηγουμενίτσα και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας.

γ. Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, με έδρα τα Ιωάννινα και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.

δ. Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, με έδρα την Πρέβεζα και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

Οι Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Ηπείρου ασκούν όλες τις αρμοδιότητες του Τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών, οι οποίες έχουν ανατεθεί στις Περιφέρειες, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Τις Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών που συνιστώνται στις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Ηπείρου απαρτίζουν τα εξής τμήματα:

  • Τμήμα Αδειών Κυκλοφορίας.
  • Τεχνικό Τμήμα.
  • Τμήμα Χορήγησης Αδειών Οδήγησης.
  • Τμήμα Γραμματειακής Υποστήριξης.
  1. Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.

Συγκροτείται από τις εξής οργανικές μονάδες:

α. Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, με έδρα τα Ιωάννινα και τοπική αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Ηπείρου.

Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας ανάγονται ιδίως στη διαφύλαξη και βελτίωση της υγείας και της ευεξίας του πληθυσμού (τοπικού – παγκόσμιου, μετακινούμενου και μη) μέσω πολυτομεακών συνεργασιών και πρακτικών που αποσκοπούν στην προάσπιση και προαγωγή της υγείας και της ευεξίας του ατόμου ώστε να είναι ικανό να αναπτύξει τον έλεγχο πάνω στην υγεία του και να τη βελτιώσει, τον εκσυγχρονισμό, τον έλεγχο και την προστασία των επαγγελμάτων και των υπηρεσιών υγείας με σαφή προσανατολισμό την ποιότητα ζωής ασθενών και μη, και με βάση τις ανάγκες ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, καθώς και στην προστασία και προαγωγή της υγείας με την ανάπτυξη προγραμμάτων αγωγής υγείας, πρόληψης και προαγωγής της υγείας.

Τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας απαρτίζουν τα εξής τμήματα:

  • Τμήμα Υπηρεσιών και Επαγγελμάτων Υγείας.
  • Τμήμα Δημόσιας Υγιεινής.
  • Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας.

β. Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας, με έδρα τα Ιωάννινα και τοπική αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Ηπείρου.

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας ασκεί αρμοδιότητες προνοιακού χαρακτήρα που αφορούν την οικογένεια, το παιδί, τους ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρίες και ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, καθώς και αρμοδιότητες που ανάγονται στην κοινωνική και οικονομική στήριξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, στη διεξαγωγή ερευνών για την πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με τη λειτουργία της κοινωνίας. Επίσης, ασκεί αρμοδιότητες σχεδιασμού, παρακολούθησης και αξιολόγησης της περιφερειακής στρατηγικής για την κοινωνική ένταξη και την κοινωνική συνοχή (Πε.Σ.Κ.Ε.) και έχει την αρμοδιότητα του συντονισμού των Δήμων εντός των ορίων της οικείας Περιφέρειας σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης παρέχοντάς τους την κατάλληλη υποστήριξη και διάθεση τεχνογνωσίας για την εφαρμογή και παρακολούθηση των πολιτικών κοινωνικής ένταξης. Μεριμνά για την εφαρμογή των οριζόντιων μέτρων πολιτικής και την ανάπτυξη παρεμβάσεων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης ειδικών τοπικών αναγκών. Επιπλέον ασκεί αρμοδιότητες που ανάγονται στη διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην προαγωγή και ανάπτυξη του αθλητισμού. Τέλος έχει την ευθύνη για τον συντονισμό και την παρακολούθηση του έργου των αντίστοιχων οργανικών μονάδων όλων των περιφερειακών Ενοτήτων της οικείας Περιφέρειας.

Τη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας απαρτίζουν τα εξής τμήματα:

  • Τμήμα Κοινωνικής Αρωγής.
  • Τμήμα Κοινωνικών Υπηρεσιών και Κοινωνικού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής.
  • Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας.
  • Τμήμα Αθλητισμού και Πολιτισμού.

γ. Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, με έδρα την Άρτα και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας.

δ. Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, με έδρα την Ηγουμενίτσα και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας.

ε. Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, με έδρα τα Ιωάννινα και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.

στ. Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, με έδρα την Πρέβεζα και τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

Οι αρμοδιότητες των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας που συνιστώνται στις Περιφερειακές Ενότητες ανάγονται ιδίως στη διαφύλαξη και βελτίωση της υγείας και της ευεξίας του πληθυσμού, στην εξασφάλιση της δημόσιας υγείας με τον υγειονομικό έλεγχο, την εφαρμογή της υγειονομικής νομοθεσίας, την έκδοση τοπικών υγειονομικών διατάξεων, τη λήψη μέτρων σε θέματα δημόσιας υγιεινής, την επιβολή κυρώσεων, την έκδοση γνωματεύσεων για τη χορήγηση αδειών όλων των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και στην εξασφάλιση της υγιεινής του περιβάλλοντος σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας.

Τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων απαρτίζουν τα εξής τμήματα:

  • Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου.
  • Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
  • Τμήμα Φαρμάκων και Φαρμακείων.
  1. Νομική Υπηρεσία.

Η Νομική Υπηρεσία της Περιφέρειας Ηπείρου είναι αρμόδια ιδίως για τη νομική υποστήριξη της Περιφέρειας στις κάθε μορφής υποθέσεις της, δικαστικές ή εξώδικες και για τη νομική καθοδήγηση των οργάνων και υπηρεσιών αυτής με γνωμοδοτήσεις και συμβουλές. Γραφείο της Νομικής Υπηρεσίας συστήνεται στις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας, προκειμένου να εκπροσωπούνται οι αντίστοιχες περιφερειακές ενότητες ενώπιον των δικαστικών και των διοικητικών αρχών.

  1. Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας.

Στην Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας υπάγονται οι αρμοδιότητες που ασκεί η Περιφέρεια στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας.

Την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας απαρτίζουν τα ακόλουθα Τμήματα:

  • Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.
  • Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας.
  • Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.
  • Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας.
  1. Αυτοτελές Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου.

Το Αυτοτελές Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου είναι αρμόδιο ιδίως για τον έλεγχο της διοικητικής δράσης όλων των υπηρεσιών της Περιφέρειας, ώστε να προλαμβάνονται και να αποκαθίστανται διοικητικές και οργανωτικές δυσλειτουργίες και τη διερεύνηση καταγγελιών πολιτών.

  1. Αυτοτελές Τμήμα Παλλαϊκής Άμυνας και Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτων Αναγκών (ΠΑΜ – ΠΣΕΑ).

Το Αυτοτελές Τμήμα ΠΑΜ – ΠΣΕΑ κατά το μέρος που αφορά τη διαμόρφωση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητές του, διέπεται από τις κείμενες κάθε φορά ειδικές διατάξεις.

Συστήνεται Γραφείο ΠΑΜ – ΠΣΕΑ σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, εκτός της έδρας. Στα Γραφεία αυτά ασκούνται σε τοπικό επίπεδο οι αρμοδιότητες του Αυτοτελούς Τμήματος ΠΑΜ – ΠΣΕΑ.

  1. Αυτοτελές Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων.

Το Αυτοτελές Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων είναι αρμόδιο ιδίως για την πληροφόρηση των μέσων ενημέρωσης που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια αλλά και των μέσων ενημέρωσης εθνικής εμβέλειας.

    12. Αυτοτελές Γραφείο Ισότητας.

Το Αυτοτελές Γραφείο Ισότητας έχει ιδίως τις εξής αρμοδιότητες:
α) συλλέγει και επεξεργάζεται τα στοιχεία που αφορούν την ενσωμάτωση της ισότητας των φύλων στις πολιτικές, στις δράσεις και στα προγράμματα της περιφέρειας, β) αποτιμά τις πολιτικές και τις δράσεις της περιφέρειας για την εξάλειψη των διακρίσεων και την προώθηση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών και καταρτίζει σχετική έκθεση την οποία ο Περιφερειάρχης υποβάλλει τον Δεκέμβριο κάθε έτους προς το περιφερειακό συμβούλιο, γ) συνεργάζεται με την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, δ) διασφαλίζει τη συνεργασία των υπηρεσιών της περιφέρειας με την ΓΓΙΦ, ώστε να διευκολύνεται σε περιφερειακό επίπεδο η ανάπτυξη των δράσεων και των προγραμμάτων που άπτονται των πολιτικών της ΓΓΙΦ και των κατευθύνσεων του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων, όπως διαμορφώνονται κάθε φορά.

13. Αυτοτελές Γραφείο Έρευνας και Καινοτομίας.

Το Αυτοτελές Γραφείο Έρευνας και Καινοτομίας έχει ιδίως τις εξής αρμοδιότητες:
α) Την υποβοήθηση της Περιφέρειας Ηπείρου ως μηχανισμός υποστήριξης έρευνας και καινοτομίας στην ίδια Περιφέρεια Ηπείρου για την υλοποίηση της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης Περιφέρειας.
β) Την καταγραφή και γενικότερα παρακολούθηση των επιδόσεων της Περιφέρειας Ηπείρου στους τομείς της έρευνας και καινοτομίας με σκοπό την εφαρμογή σχεδιαζόμενων επιμέρους πολιτικών για την ανάδειξη του καινοτομικού χαρακτήρα και της διαφοροποίησης της Περιφέρειας Ηπείρου. Τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων στην οποία θα αποτυπώνονται όλα τα στοιχεία που συνδέονται και επηρεάζουν την επιχειρηματικότητα, την έρευνα και την καινοτομία στην περιφέρεια.
γ) Την οργάνωση, υλοποίηση και παρακολούθηση της διαδικασίας Επιχειρηματικής Ανακάλυψης στο πλαίσιο της περιφερειακής διάστασης της ΕΣΕΕ.
δ) Τον συντονισμό και ενδυνάμωση όλων των φορέων του οικοσυστήματος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Ηπείρου.
ε) Τη διαμεσολάβηση μεταξύ της ακαδημαϊκής – ερευνητικής κοινότητας και των επιχειρήσεων σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο με σκοπό την αύξηση των συμφωνιών μεταφοράς τεχνολογίας, τη συστηματική ανταλλαγή γνώσης και τη χρήση των αποτελεσμάτων των μελετών και των ερευνών που θα υλοποιηθούν.
στ) Τη σύνταξη ετήσιων εκθέσεων παρακολούθησης της ΣΕΕ σε περιφερειακό επίπεδο.

 

Καλωσήρθατε!

Συνδεθείτε στον λογαριασμό σας:

Retrieve your password

Εισαγάγετε το όνομα χρήστη ή τη διεύθυνση email σας για να επαναφέρετε τον κωδικό πρόσβασής σας.