Normal
0
false
false
false
EL
X-NONE
X-NONE
MicrosoftInternetExplorer4
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Κανονικός πίνακας”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}
Δηλώσεις Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλεξ. Καχριμάνη για τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών κ.ά.
1. Οι αλλαγές στον “Καλλικράτη”
Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στο νόμο του “Καλλικράτη” απασχόλησαν το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, που συνεδρίασε την Τρίτη στην Αθήνα. Στο θέμα αυτό, καθώς και σε άλλα που συζητήθηκαν, αναφέρθηκε σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Ο κ. Καχριμάνης ανέφερε ότι μέχρι σήμερα η Ένωση Περιφερειών δεν έχει υπόψη της κάποιο σχέδιο των αλλαγών που προετοιμάζει η Κυβέρνηση, αλλά παρά ταύτα, καταθέτει τις δικές της προτάσεις βάσει των αρμοδιοτήτων της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Υπογράμμισε ότι για αυτές υπήρξε συμφωνία του Δ.Σ. σε πέντε βασικά σημεία που θα τεθούν εκ μέρους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν με το Υπουργείο, επισημαίνοντας παράλληλα και τις ενστάσεις που υπάρχουν για τις προωθούμενες αλλαγές:
“Αυτή την ώρα των τεράστιων δυσκολιών που περνάει η Ελληνική κοινωνία, το τελευταίο που έπρεπε να απασχολήσει την κεντρική διοίκηση ήταν οι αλλαγές στο Νόμο “Καλλικράτη”. Γιατί είναι ένας νόμος καινούργιος, που έδωσε αποτελέσματα και μέχρι σήμερα δουλεύει η Πρωτοβάθμια και η Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση και το μόνο μεμπτό σημείο που υπάρχει, ειδικά για τις Περιφέρειες που εμείς έχουμε στοιχεία, είναι η μείωση των πόρων στο 65% που είχαν προβλεφθεί όταν δημιουργούνταν οι αιρετές περιφέρειες”.
Μεταξύ των επιμέρους θέματα που θέτουν οι Περιφερειάρχες είναι της Υγείας και της Ανάπτυξης (οι αρμοδιότητες των οποίων βάσει του “Καλλικράτη” πρέπει να ανήκουν στις Περιφέρειες), η θέσπιση του Ελεγκτή Νομιμότητας στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και η κατάργηση των άλλων υπηρεσιών που σήμερα δεν έχουν αντικείμενο. Επίσης εκφράστηκε προβληματισμός για την τυχόν αλλαγή του εκλογικού νόμου, υπό το πρίσμα της αναποτελεσματικότητας που μπορεί να προκληθεί.
2.Αδειοδοτήσεις μονάδων- ενσωμάτωση υπηρεσιών στις Περιφέρειες- μεταφορά δασαρχείων στο Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης
Ένα άλλο θέμα που τέθηκε, ανέφερε ο Περιφερειάρχης, αφορά το γεγονός ότι στις 12/9/2016 λήγουν οι προθεσμίες που δόθηκαν με το Ν.4351 για τις πτηνο-κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, για τις οποίες θα ζητηθεί η παράτασή τους.
Επίσης, πρόσθεσε, τέθηκε μετ΄ επιτάσεως το ζήτημα, ώστε όλες οι υπηρεσίες που υπάρχουν στα όρια των Περιφερειών, χωρίς να ανήκουν σε αυτές, αλλά υπάγονται είτε στο Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης, είτε στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, άμεσα να μεταφερθούν στις Περιφέρειες οι οποίες θα κληθούν σε λίγο να υλοποιήσουν το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και παράλληλα να τελειώνει το θέμα των αδειοδοτήσεων και να γίνουν οι απλουστεύσεις. “Είχαμε μια πρώτη επαφή με τον Υπουργό κ. Αποστόλου, ο οποίος μας είπε ότι αυτά ετοιμάζονται και εντός των ημερών θα ανακοινωθούν. Εμείς στείλαμε τις απόψεις για να προλάβουμε καταστάσεις. Συζητήθηκε και ομόφωνα αποφασίστηκε ότι οι υπηρεσίες των Δασαρχείων πρέπει να υπαχθούν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως είναι σε όλη την Ευρώπη και όχι στο Υπουργείο Περιβάλλοντος όπως είναι στην Ελλάδα, έχοντας αφεθεί στην τύχη τους, χωρίς πόρους και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η βιοποικιλότητα ειδικά στους ορεινούς όγκους, που πάντα η αγροτική ή κτηνοτροφική εκμετάλλευση συνοδευόταν από την δασική εκμετάλλευση”.
3. Κίνδυνος απώλειας κοινοτικών πόρων
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου αναφέρθηκε επίσης και στο νέο νόμο περί “Δημοσίων Συμβάσεων Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών”, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τον κίνδυνο απώλειας κοινοτικών πόρων εξαιτίας καθυστέρησης έκδοσης των απαραίτητων οδηγιών κλπ.
“Μεγάλο θέμα – είπε συγκεκριμένα- δημιουργείται στην απορρόφηση και των ευρωπαϊκών πόρων αυτή την στιγμή, καθόσον ενώ ψηφίστηκε ο Νόμος, δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για το πως θα οργανωθούν αυτά τα νέα συστήματα, ούτε και οδηγίες υπάρχουν, με αποτέλεσμα είναι σα να μην λειτουργούν όλες οι υπηρεσίες που διεξάγουν τους διαγωνισμούς. Σε αυτή την περίπτωση ζητήσαμε αναστολή του Νόμου, μέχρι να γίνουν από πλευράς του κράτους όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ώστε να έχουμε σωστή εφαρμογή του νέου νόμου με ηλεκτρονικές προσφορές που, τώρα δεν μπορούν να εφαρμοστούν και σίγουρα θα χαθούν πολλοί πόροι που έχουν προβλεφθεί από το ν+2 του προγράμματος 2014-2020″.
Παραπλήσιο θέμα, ως προς τον κίνδυνο απώλειας πόρων, είναι και το πρόβλημα που υπάρχει με την ηλεκτρονική κλήρωση των Π.Ο.Υ. των αναπτυξιακών νόμων χωρίς το ανάλογο υπόβαθρο, καθώς όπως είπε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, πολλές επενδύσεις έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ το οποίο κλείνει το Σεπτέμβριο, δεν θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν με αποτέλεσμα να χαθούν αρκετοί ευρωπαϊκοί πόροι και να μεταφερθούν στο πρόγραμμα εθνικών πόρων που ισχύουν τα 2/7 που δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα και στην αγορά.