Συνεχίζονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο ΧΥΤΑ Ελληνικού
Το θέμα της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ελληνικού κυριάρχησε στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, μετά τις αναφορές για δυσοσμία στην ευρύτερη περιοχή του έργου. Στις ενέργειες της Περιφερειακής Αρχής με τους απαραίτητους δειγματοληπτικούς ελέγχους στο ΧΥΤΑ Ελληνικού αναφέρθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων και πρόεδρος της Επιτροπής κ. Τατιάνα Καλογιάννη.
Συγκεκριμένα ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής πως από την πρώτη στιγμή ελήφθησαν δείγματα από το σημείο, που βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το ΧΥΤΑ, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και εστάλησαν στο Γενικό Χημείο του Κράτους. Από τα πρώτα αποτελέσματα, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, φαίνεται πως δεν υπάρχει ταυτοποίηση των δειγμάτων των πηγών με τα δείγματα που ελήφθησαν από τον ΧΥΤΑ Ελληνικού. Συνολικά θα πραγματοποιηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε έξι σημεία (τρία εντός του ΧΥΤΑ και τρία στην ευρύτερη περιοχή), ώστε να ταυτοποιηθεί αν υπάρχει σύνδεση του προβλήματος με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ.
Όπως ανακοίνωσε, κατά την πρόσφατη σύσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου, με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων, αποφασίστηκε να πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι ανά εξάμηνο. Μάλιστα, σήμερα στο ΧΥΤΑ Ελληνικού βρέθηκε κλιμάκιο της Δ/νσης Περιβάλλοντος, της Δ/νσης Υγείας και της Δ/ νσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου για το δεύτερο δειγματοληπτικό έλεγχο.
«Δεν πρέπει να υπάρχει κινδυνολογία. Το πρόβλημα εντοπίστηκε σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το ΧΥΤΑ Ελληνικού. Δεν πρέπει να δημιουργούμε θέμα, πριν έχουμε στα χέρια μας τα αποτελέσματα από το Γενικό Χημείο του Κράτους», σημείωσε η κ. Καλογιάννη.
Οι αποφάσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης εγκρίθηκαν ομόφωνα η συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στην έκθεση «ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ» το διάστημα 5-13/5/2012 και η γνωμοδότηση για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή και λειτουργία του έργου: «Ολοκλήρωση δρόμου Μηλιανά- Μεσόπυργος στο Δήμο Γ. Καραϊσκάκη Π.Ε. Άρτας».
Θετική, με ορισμένες παρατηρήσεις από τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Γ. Παπαδημητρίου, ήταν η γνωμοδότηση της Επιτροπής για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή και λειτουργία του έργου: «Αύξηση δυναμικότητας (από 25 tn/ ημέρα σε 100 tn/ ημέρα γάλακτος) βιομηχανίας γάλακτος, η οποία εδρεύει στο 9ο χλμ. της Ε.Ο. Άρτας- Ιωαννίνων στο Δήμο Αρταίων Περιφέρειας Ηπείρου».
Κατά πλειοψηφία έγιναν δεκτά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης:
– Γνωμοδότηση για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή και λειτουργία του έργου: «Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και μονάδας επεξεργασίας λυμάτων για τους οικισμούς Νεοχωρίου, Αγίας Παρασκευής (συμπεριλαμβανομένων των οικισμών Ανθότοπου και Κολομοδίων), Παχυκάλαμου και Ακροποταμιάς του Δήμου Αράχθου αλλά και οικισμών του Δ. Αμβρακικού (Ανέζας, Καλογερικού, Ψαθοτοπίου) του Δ. Αμβρακικού και σε επόμενη φάση και του οικισμού Κομμένου της Κοιν. Κομμένου του Ν. Άρτας». Στη συγκεκριμένη απόφαση η Επιτροπή έθεσε τον όρο της πλήρους στεγανοποίησης του δικτύου.
– Γνωμοδότηση για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή και λειτουργία του έργου: «Εκμετάλλευση λατομείου σχιστολιθικών πλακών και όγκων στη θέση Αμπέλια του Δήμου Ηγουμενίτσας Π.Ε. Θεσπρωτίας».
– Γνωμοδότηση για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή και λειτουργία του έργου: «Εκμετάλλευση λατομικού χώρου μαρμάρων, ιδιοκτησίας του Δήμου Ιωαννιτών μισθωμένο στον κ. Χρήστο Γιάκο, στη θέση Κακονύχτι της Τ.Κ. Ασβεστοχωρίου Δήμου Ιωαννιτών». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι ο κος Χρήστος Γιάκος.