Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025

Η Ελλάδα συμμετέχει μαζί με την EFSA στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία για να σταματήσει η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων (#StopASF)

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) ως εστιακό σημείο της EFSA στη χώρα, ενώνουν τις δυνάμεις τους, και το 2023, σε μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την υποστήριξη της καταπολέμησης της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (ΑΠΧ). Τώρα στον τέταρτο χρόνο της, η καμπάνια #StopASF ευαισθητοποιεί κτηνοτρόφους, κυνηγούς και κτηνιάτρους σε δεκαοκτώ ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, σχετικά με την εξαιρετικά μεταδοτική αυτή ασθένεια και τους ενθαρρύνει να αναλάβουν δράση για να σταματήσουν την εξάπλωσή της.

«Την τελευταία δεκαετία, η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων είχε δραματικό αντίκτυπο στον ευρωπαϊκό τομέα χοιροτροφίας και συνεχίζει να αναστατώνει τις τοπικές και περιφερειακές οικονομίες. Ενώ τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ενθαρρυντικά σημάδια ότι οι προσπάθειες για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού μπορεί να έχουν αποτέλεσμα, η εικόνα σε ολόκληρη την Ευρώπη δεν είναι σε καμία περίπτωση καθολικά θετική και πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση. Οι κτηνοτρόφοι, οι κυνηγοί και οι κτηνίατροι έχουν να διαδραματίσουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην αναφορά ύποπτων περιπτώσεων», δήλωσε ο Bernhard Url, Εκτελεστικός Διευθυντής της EFSA.

Η εκστρατεία #StopASF ενθαρρύνει τους χοιροτρόφους, συστηματικών και μη εκτροφών, τους κτηνιάτρους και τους κυνηγούς να «εντοπίζουν, αποτρέπουν, αναφέρουν» περιπτώσεις ΑΠΧ σε χοίρους και αγριόχοιρους. Πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές σε δεκαοκτώ χώρες ενώ, στην Ελλάδα, την εκστρατεία επιβλέπει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) σε στενή συνεργασία με το εστιακό σημείο της EFSA στη χώρα, τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Το 2022, ο αριθμός των εστιών ΑΠΧ σε πληθυσμούς χοίρων και αγριόχοιρων μειώθηκε σημαντικά σε χώρες όπως η Ρουμανία, η Πολωνία και η Βουλγαρία σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με νέα έκθεση[1] που δημοσιεύθηκε από την EFSA. Ωστόσο, η ΑΠΧ επανεμφανίστηκε στην Ελλάδα και την Τσεχία και συνεχίζει να εξαπλώνεται σε χώρες που γειτνιάζουν με την ΕΕ, όπως η Σερβία και η Μολδαβία. Εντοπίστηκε και στη Βόρεια Μακεδονία για πρώτη φορά το 2022.

Μάθετε, εμπλακείτε, μοιραστείτε

Μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο της εκστρατείας ΑΠΧ της EFSA για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και ενημερωτικά φύλλα, γραφήματα, έτοιμες προς χρήση αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλο υλικό.

Ως Οργανισμός της ΕΕ, η EFSA υπόκειται στον Κανονισμό (ΕΕ) 2018/1725, ο οποίος έχει ίση νομική αξία με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679 (GDPR) που ισχύει στα κράτη μέλη της ΕΕ και ο οποίος είναι ευθυγραμμισμένος με τους κανόνες και τις αρχές του GDPR για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

EFSA ASF 2023 Poster A3 Digital EL Farmer 2 EFSA ASF 2023 Poster A3 Digital EL Hunter EFSA ASF 2023 Poster A3 Digital EL Vet

 

[1] Έκθεση της EFSA «Επιδημιολογική ανάλυση της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το 2022».

Καλωσήρθατε!

Συνδεθείτε στον λογαριασμό σας:

Retrieve your password

Εισαγάγετε το όνομα χρήστη ή τη διεύθυνση email σας για να επαναφέρετε τον κωδικό πρόσβασής σας.