ΑΛΕΞ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ (Περιφερειάρχης Ηπείρου):
- Υπερκαλύφθηκε ο προϋπολογισμός του Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020.
- Συνεχιζόμενα έργα,, Καινοτομία, Eπιχειρηματικότητα, Κοινωνικές δαπάνες στις προτεραιότητες του νέου Προγράμματος
Με αναφορά στον πολύ θετικό απολογισμό για το Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020, το οποίο έκλεισε με τις δαπάνες να υπερκαλύπτουν κατά 110% τον αρχικό προϋπολογισμό, άρχισε την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ανοίγοντας τις εργασίες της 3ης Συνεδρίασης Επιτροπής Παρακολούθησης του νέου Προγράμματος 2021-2027, που πραγματοποιείται στο Μέτσοβο.
Ο Περιφερειάρχης και Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης στο δεύτερο μέρος της εισήγησής του έθεσε και το πλαίσιο του νέου Προγράμματος και στους – επιπλέον των κεντρικών – τομείς στους οποίους δίνει βαρύτητα η Περιφέρεια Ηπείρου.
Ειδικότερα:
Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Ε.Π 2014-2020:
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η Ήπειρος χαρακτηρίζεται για τη δυναμική της είναι μια Περιφέρεια που έχει κάνει πολλά βήματα για την εξωστρέφεια, αναπτύσσεται στον τουρισμό και στον πρωτογενή τομέα και ανεβαίνει επίπεδο σε ο,τι αφορά στη Δημόσια Υγεία. Παράλληλα εξελίσσεται σε κόμβο καινοτομίας κάτι που μέχρι πριν λίγα χρόνια ούτε να το φανταστεί μπορούσε κάποιος. Θέλουμε μια Ήπειρο που να δίνει καλύτερες ευκαιρίες σε όλους».
Αναφερόμενο στο πρόγραμμα 2014-2020, είπε ότι:
«Επικεντρωθήκαμε κυρίως στους τομείς της επιχειρηματικότητας της ενέργειας, του περιβάλλοντος, των μεταφορών, της υγείας-πρόνοιας- παιδείας και κοινωνικών παροχών και υπηρεσιών, ανάπτυξη υπηρεσιών περιβάλλοντος στο παράκτιο μέτωπο, ΟΧΕ των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου, δράσεις καινοτομίας και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Στο Πρόγραμμα 2014-2020, ολοκληρώθηκε χωρίς απώλεια πόρων με 5. 375 έργα και 324, 7 εκ. ευρώ δαπάνες, δηλαδή 110% του προϋπολογισμού του Προγράμματος».
Καταλήγοντας υπογράμμισε πως: «Χωρίς τη βοήθεια της Ε.Ε. όλα αυτά που κάνουμε σήμερα, δεν θα γινότανε ποτέ, όχι μόνο για την απορρόφηση, αλλά και για την ποιότητα των έργων. Η συνεργασία όλων των φορέων είναι σημαντική. Όποια αιτήματα είχαν τις κατάλληλες προδιαγραφές, αξιολογήθηκαν και εντάχθηκαν», ευχαριστώντας για το έργο τους συνεργάτες του και για τη συνεργασία τους εμπλεκόμενους φορείς.
ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2021-2027
Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης και Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης κ. Αλεξ. Καχριμάνης αναφέρθηκε στο νέο Πρόγραμμα 2021-2027, λέγοντας ότι είναι ευχάριστο ο διπλασιασμός των χρημάτων που θα διαχειριστεί η Περιφέρεια, ζητώντας ετοιμότητα από όλες τις πλευρές, για να εστιάσει στη συνέχεια σε ορισμένους τομείς του Προγράμματος στους οποίους δίνεται προτεραιότητα:
«Στην Ήπειρο – τόνισε μεταξύ άλλων- και τη νέα προγραμματική περίοδο συνεχίζουμε να χρηματοδοτούμε δράσεις και έργα όπως είχαμε και στην προηγούμενη περίοδο, αλλά εστιάζουμε κυρίως:
- Στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Επανασυγκροτήσαμε το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας στην Ήπειρο, στο οποίο προεδρεύει η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το οποίο ξεκίνησε δυναμικά τις εργασίες του, έχοντας καταλήξει στους τομείς που θα πρέπει να επικεντρωθούμε. Από το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η διαδικασία της επιχειρηματικής ανακάλυψης με στόχο να εκδοθούν οι πρώτες προσκλήσεις εντός του 2024.
- Συστήσαμε υπογράφοντας Προγραμματική Σύμβαση έναν μηχανισμό υποστήριξης έρευνας και τεχνολογίας στην Περιφέρεια, με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου, του Δικτύου Πράξης του ΙΤΕ, ολοκληρώνοντας άμεσα τις διαδικασίες στελέχωσής του.
- Μέσω του ΕΦΑΠΑΕ, θα χρηματοδοτήσουμε τις δράσεις επιχειρηματικότητας και τις δράσεις απασχόλησης ανθρώπινου δυναμικού.
- Θα εκπληρώσουμε την υποχρέωση του Κανονισμού για την κάλυψη όλων των Οικισμών Γ΄ προτεραιότητας για βιολογικούς καθαρισμούς και αποχετεύσεις με τη χρηματοδότηση του ενός απομείναντος οικισμούς, του Καναλακίου Πρέβεζας.
- Ολοκληρώνουμε την παράκαμψη της Νικοπόλεως, συμβάλλοντας στην ενοποίηση του Αρχαιολογικού χώρου.
- Θα συνεχίσουμε το πρόγραμμα για τους ανέργους πτυχιούχους, ένα πολύ επιτυχημένο πρόγραμμα.
- Χρηματοδοτούμε τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, όχι μόνο στο Δήμο Ιωαννιτών, όπως ήταν μέχρι τώρα, αλλά στις τέσσερις πρωτεύουσες νομούς της Ηπείρου
- Συνεχίζουμε τη χρηματοδότηση της Ο.Χ.Ε. των Αρχαίων Θεάτρων και την επεκτείνουμε στην ορεινή περιοχή των Τζουμέρκων, του Λάκμου, της Κόνιτσας με αφετηρία τα ιαματικά λουτρά και του Σουλίου, αναδεικνύοντας έτσι και τα τοπικά προϊόντα και τον εναλλακτικό, ιαματικό και ιστορικό τουρισμό. Μέχρι σήμερα επικεντρωθήκαμε στη χρηματοδότηση του συνόλου των κοινωνικών δομών.
- Στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης τόσο των τμηματοποιημένων έργων όσο και των μεταφερομένων έργων, τα οποία εντάξαμε τα τελευταία έτη υλοποίησης του Προγράμματος 2014-2020, ώστε να αποτελέσουν τη δεξαμενή των έργων για το πρόγραμμα 2021-2027.»
Ο Περιφερειάρχης γνωστοποίησε επίσης ότι στο ΕΤΠΑ το σύνολο των Ενταγμένων έργων ανέρχεται ήδη στο 21,% και στο ΕΚΤ στο 48%.
Απευθυνόμενος στον παριστάμενο Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρη Σκάλκο ο Περιφερειάρχης του εξέφρασε το πρόβλημα των καθυστερήσεων στις εκταμιεύσεις των χρηματοδοτήσεων, λέγοντας ότι «δεν αντέχετε άλλο αυτό το άγχος. Είναι πολύ σοβαρό το θέμα».
Τέλος ανέφερε ως ένα πολύ χρήσιμο παράδειγμα και την Ήπειρο, το παράδειγμα της Ιταλικής Περιφέρειας, η οποία για την ορεινή περιοχή της Τοσκάνης έβγαλε ένα πρόγραμμα βιώσιμης επανάχρησης, μέσω του οποίου δίνει κονδύλια σε όσους αποφασίσουν να επαναδραστηριοποιηθούν εκεί στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα. «Η επανάχρηση είναι μεγάλη υπόθεση για την Ήπειρο. {…}. Μας ενδιαφέρει να συνδέσουμε το παρελθόν με το μέλλον. Έτσι θα επιδιώξουμε μεγαλύτερη διασπορά του Προγράμματος σε πολλές περιοχές της Ηπείρου», τόνισε.
Η συνεδρίαση της Επιτροπής συνεχίζεται…