Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, στην Αθήνα 21 και 22 Νοεμβρίου, το 1ο Συνέδριο του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου στο οποίο και παρευρέθηκε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ως εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών, στελέχη της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου, της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Ηπείρου, της Αναπτυξιακής “Ήπειρος ΑΕ” και της ομάδας τοπικής δράσης του LEADER.
Στην Ελλάδα το Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο ενεργοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2011 με στόχο την αύξηση της συμμετοχής των εμπλεκομένων στην υλοποίηση της αγροτικής ανάπτυξης, τη βελτίωση της ποιότητας εφαρμογής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού και των δυνητικών δικαιούχων για την πολιτική αγροτικής ανάπτυξης και τις ευκαιρίες χρηματοδότησης, την διευκόλυνση της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και αξιόλογων πρακτικών και την προώθηση της καινοτομίας στη γεωργία, την παραγωγή τροφίμων, τη δασοπονία και τις αγροτικές περιοχές.
Στα μέλη του περιλαμβάνονται τόσο διοικητικές υπηρεσίες, που εμπλέκονται στο σχεδιασμό, διαχείριση και εφαρμογή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), όσο και μια σειρά οργανισμών και φορέων, που εμπλέκονται έμμεσα ή άμεσα με την αγροτική ανάπτυξη, εκπροσωπούν κατηγορίες δυνητικών ωφελουμένων από το ΠΑΑ ή δραστηριοποιούνται σε πεδία σχετικά με τα Μέτρα του, όπως:
· φορείς του γεωργικού, αγροδιατροφικού και δασοκομικού τομέα,
· ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα,
· επιμελητήρια,
· περιβαλλοντικές οργανώσεις,
· 13 Περιφέρειες
· οι 43 ομάδες τοπικής δράσης (ΟΤΔ) του LEADER κτλ .
Τα δύο βασικά θέματα του συνεδρίου αφορούσαν στην:
1. Καινοτομία στον αγροτικό χώρο και την προώθησή της στην Ευρώπη.
2. Παρουσίαση του νέου Μέτρου 16 “Συνεργασία” του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.
Ειδικότερα έγινε παρουσίαση από στέλεχος της Γενικής Δ/νσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παραδειγμάτων Ευρωπαϊκών Επιχειρησιακών Ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας; που χρησιμοποίησαν επιτυχώς διάφορες καινοτομίες στην γεωργία και κτηνοτροφία. Από την ελληνική πλευρά παρουσιάστηκαν από εκπροσώπους φορέων (Πανεπιστήμια, Ινστιτούτα, κτλ), αρκετές καινοτόμες συνεργασίες στην μεταποίηση και συσκευασία αγροτικών προϊόντων καθώς στην εφαρμογή δράσεων γεωργίας ακριβείας.
Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας την πρωτογενή παραγωγή
Ακολούθησε περιγραφή του μέτρου 16 “Συνεργασία” που στόχο έχει την ενίσχυση της κουλτούρας συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στην πρωτογενή παραγωγή (γεωργικών εκμεταλλεύσεων), στον τομέα των τροφίμων, των τοπικών κυρίως προϊόντων αλλά και καθώς επίσης και την αναζήτηση νέων καλλιεργητικών πρακτικών και πρακτικών παραγωγής που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Δικαιούχοι μέσω σχημάτων συνεργασίας
Γενικότερα δικαιούχοι των δράσεων του μέτρου θα είναι σχήματα συνεργασίας με νομική οντότητα στην οποία θα προσδιορίζεται ο επικεφαλής εταίρος και θα διαθέτουν εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας (Επιχειρησιακή Ομάδα) . Αυτή θα απαρτίζεται τουλάχιστον από 2 μέλη με τουλάχιστον 1 μέλος να δραστηριοποιείται στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, ή/και των τροφίμων. Τα υπόλοιπα μέλη μπορεί να είναι Ερευνητικά Κέντρα, Πανεπιστήμια κτλ. Επίσης προβλέπεται να υπάρχει και Διαμεσολαβητής (Innovation broker) ο οποίος θα αναλάβει το ρόλο της αρχικής διασύνδεσης των αγροτών με τα υπόλοιπα μέλη. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξάνδρος Καχριμάνης δηλώνοντας ότι τα στελέχη των ΔΑΟΚ των ΠΕ της Περιφέρειας, έχουν την εμπειρία και τις γνώσεις να αναλάβουν το ρόλο αυτό και πάνω από όλα είναι κοντά στους αγρότες.
Ποιές δράσεις επιδοτούνται
Οι δράσεις που θα επιδοτηθούν θα έχουν σχέση με εφαρμογή καινοτομιών που αφορούν στο γεωργικό/κτηνοτροφικό και στον τομέα τροφίμων, στην προστασία του περιβάλλοντος και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, στον μετριασμό των επιπτώσεων και την προσαρμογή στην κλιματική, στη δημιουργία και ανάπτυξη βραχείων ,αλυσίδων εφοδιασμού και στη δημιουργία τοπικών αγορών (Αγορών Παραγωγών – Farmers’ Markets με σκοπό να συμμετέχουν αποκλειστικά παραγωγοί αγροτικών προϊόντων και να γίνεται η διάθεση του προϊόντος απευθείας στο καταναλωτικό κοινό χωρίς να παρεμβάλλονται περισσότεροι του ενός μεσολαβητή, μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή .
Οι επιλέξιμες δαπάνες θα αφορούν τα κόστη ίδρυσης των Επιχειρησιακών Ομάδων & την προετοιμασία του Επιχειρηματικού τους σχεδίου (όπως, εμψύχωση, μελέτες, λειτουργικές δαπάνες συνεργασίας) καθώς και υλοποίησης του Επιχειρηματικού τους Σχεδίου (όπως, κόστος χρήσης μηχανημάτων, ανθρωποημέρες για την προσαρμογή ή τη δοκιμή της εφαρμογής, δαπάνες προώθησης αποτελεσμάτων, επενδυτικές δαπάνες για παραγωγικές επενδύσεις του Μέτρου 4 Σχέδια Βελτίωσης-Μεταποίηση).
Τέλος τονίστηκε η άμεση συνέργεια του νέου αυτού μέτρου με τα υπόλοιπα μέτρα του ΠΑΑ 2014-2020 ακολουθήσει προδημοσίευσή του μέσα στο 2017 ώστε να γίνει προώθηση του και έγκαιρη ενημέρωση των αγροτών.