Στοιχεία της μελέτης που εκπονεί η Περιφέρεια Ηπείρου για το Master Plan της λίμνης Παμβώτιδας παρουσιάστηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια πολύωρης σύσκεψης που έγινε στο Διοικητήριο της Περιφέρειας με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, του Δημάρχου Ιωαννιτών κ. Θωμά Μπέγκα, της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνας Καλογιάννη, του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Δημήτρη Σιώλου, των Αντιδημάρχων κ. Αθ. Μανταλόβα και κ. Ιωάννη Λιόντου καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων. Στη σύσκεψη έγινε επίσης συζήτηση και για τις υπόλοιπες υπό εκπόνηση μελέτες, όπως των περιοχών Αμφιθέας και Κατσικά.
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης οι κ.κ. Αλεξ. Καχριμάνης και Θ. Μπέγκας, σε δηλώσεις τους υπογράμμισαν ότι έγινε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν.
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μεταξύ άλλων, δήλωσε και τα εξής:
“Σήμερα ενημερώθηκαν και οι δύο πλευρές, τι ακριβώς ετοιμάζεται για τη Λίμνη. Για πρώτη φορά εκπονείται ένα Master plan, στο οποίο έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι κατά καιρούς μελέτες που έχουν γίνει από τον Imberger επί δημαρχίας Γκλίναβου, ότι είχε προτείνει το ΓΕΩΤΕΕ, το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστήμιου Πατρών και γενικά όσες μελέτες υπάρχουν και η μια συμπληρώνει την άλλη. Έτσι κλείνει το παζλ, ώστε να δούμε ξανά τη λίμνη όπως τη θέλουμε. Ευχαριστώ το Δήμο Ιωαννιτών και το Δήμαρχο για τη συνεργασία και η όλη διαδικασία θα συνεχιστεί από δω και πέρα με πλήρη συνεργασία Περιφέρειας και Δήμου. Χαίρομαι ιδιαίτερα για τη σημερινή παρουσίαση της μέχρι σήμερα δουλειάς που έγινε και η οποία έχει συζητηθεί με το Φορέα της Λίμνης, ο Πρόεδρος του οποίου μετέχει στην Επιτροπή σύνταξης του Master plan. Δήμος και Περιφέρεια αφού ολοκληρωθεί το Master Plan θα το παρουσιάσουμε σε όλους τους υπόλοιπους φορείς που έχουν σχέση με την περιοχή μας, Πανεπιστήμιο, Τεχνικό Επιμελητήριο, συλλόγους κ.ά.”.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Περιφερειάρχης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το Μaster Plan, είναι τελείως διαφορετικό σε σχέση με προηγούμενες μελέτες καθώς εξετάζει τα 8 -9 υδατορέματα που καταλήγουν στη λίμνη, δίνοντας κατευθύνσεις για το πως θα διευθετηθούν ώστε να μη εισρέουν φερτά υλικά στην Παμβώτιδα, προτείνει την κατασκευή μικρών λιμνών για εναπόθεση φερτών υλικών χωρίς να δημιουργούν αυτές κανένα πρόβλημα στο περιβάλλον, εξετάζει για το τι υλικό θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ώστε να αποδυναμωθεί η ιλύς και να μη δημιουργείται πλαγκτόν κ.ά. “Πρώτη φορά γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα πράγματα, τα οποία και εγώ και ο Δήμαρχος, θα τα δούμε στο όλο γίγνεσθαι γύρω από τη λίμνη και περιβαλλοντικά και ό, τι άλλο έχει σχέση με το κέντρο της πόλης και τους οικισμούς εκτός της πόλης”, κατέληξε ο Περιφερειάρχης.
Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών κ. Θωμάς Μπέγκας σε δηλώσεις του υπογράμμισε πως η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ιωαννιτών θα προχωρήσουν μαζί, βήμα-βήμα, όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στο λεκανοπέδιο. Συνεχίζοντας τόνισε τα εξής:
«Το διαμάντι αυτής της πόλης, η λίμνη της, και το οικοσύστημα γύρω από αυτήν δεν έχει άλλα περιθώρια. Από εδώ και πέρα όλοι, συντονισμένα, χωρίς φανατισμούς και δογματισμούς πρέπει να δράσουμε για τη σωτηρία της και το καλύτερο μέλλον της. Μετά από αρκετές προφορικές επικοινωνίες με τον Περιφερειάρχη, σήμερα κάναμε αυτή τη συνάντηση για να παρουσιάσει η Περιφέρεια ένα masterplan με ένα συνολικό σχεδιασμό, για το πως θα δράσουμε άμεσα τα επόμενα χρόνια για να μπορέσουμε να σώσουμε το οικοσύστημα της λίμνης.
Οφείλω να ομολογήσω πως έχει γίνει μια πάρα πολύ σοβαρή δουλειά. Από ότι μας ενημέρωσε ο Περιφερειάρχης αυτή η μελέτη δουλεύεται εδώ και αρκετό καιρό και προτείνει τις επεμβάσεις που θα γίνουν σε όλο το οικοσύστημα.
Ταυτόχρονα από την πλευρά μας παρουσιάσαμε τις βασικές γραμμές του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που καταρτίζει ο Δήμος και θα υποβάλλει στο πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου και το οποίο εκτός των άλλων περιλαμβάνει:
-την ανάδειξη του παραλίμνιου μετώπου και τη φυσική αποκατάσταση ενός μεγάλου τμήματος της παρόχθιας ζώνης
-την ενοποίηση του με το ιστορικό και διοικητικό κέντρο της πόλης και
-τη λειτουργική διασύνδεση του με την είσοδο της πόλης, μέσω μιας κεντρικής οδικής αρτηρίας που θα ενώνει το παραλίμνιο μέτωπο με την είσοδο της πόλης στο ύψος του Πανηπειρωτικού Σταδίου».
Όπως υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, «θέλουμε να “κουμπώσουν” αυτές οι δύο μελέτες, κάτι που διαφάνηκε στη σημερινή σύσκεψη. Η ουσία είναι πως από σήμερα χέρι-χέρι με την Περιφέρεια προχωράμε για να μπορέσουμε να δώσουμε την τελική λύση για τη σωτηρία του οικοσυστήματος ης λίμνης Παμβώτιδας και ταυτόχρονα την ανάδειξη όλης της παραλίμνιας περιοχής η οποία αντιστοιχεί στο Δήμο Ιωαννιτών, και κυρίως το κομμάτι που έχει σχέση από το Πέραμα μέχρι την Κατσικά».
Ο κ. Μπέγκας κατέληξε επαναλαμβάνοντας πως «χωρίς δογματισμούς, χωρίς φανατισμούς πρέπει η κοινωνία και οι φορείς να παρακολουθήσουν την παρουσίαση αυτής της μελέτης από την Περιφέρεια γιατί είναι πραγματικά η πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη που έχει σχέση με τη σωτηρία του οικοσυστήματος της λίμνης και νομίζω ότι είναι η ώρα να ξεκινήσουμε τη δουλειά για να το επιτύχουμε».