Να επιδιωχθεί συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ» αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, μετά τη συζήτηση που έγινε στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Το Σώμα με τη σύμφωνη γνώμη των παρατάξεων της πλειοψηφίας και της μείζονος αντιπολίτευσης, και ύστερα από την εκτενή συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων με τους κτηνοτρόφους και τους φορείς τους, κατέληξε στην παρακάτω απόφαση:
«To Περιφερειακό Συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση, επαναβεβαιώνει τη θέση του να μην μεταβληθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ» και οποιαδήποτε αλλαγή υπαγορευτεί στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης της Αγροτικής Τράπεζας, να γίνει με βάση το καταστατικό της εταιρείας για μεταβίβασή των μετοχών στους φυσικούς της φορείς. H Δωδώνη αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης της Ηπείρου, της κτηνοτροφίας, των παραγωγών και των εργαζομένων. Η υπεραξία της, ως πρότυπης , βιώσιμης επιχείρησης όχι μόνο για την Ήπειρο, αλλά για όλη την Ελλάδα, βασίζεται στους ως άνω φορείς, που την στήριξαν και την στηρίζουν. Η στάση της Διοίκησης της Αγροτικής Τράπεζας απαξιώνει την επιχείρηση και την αξία της. Η μετατροπή του κοινωνικού και συνεταιριστικού χαρακτήρα της θα οδηγήσει σε απόγνωση και μαρασμό όλη την Ήπειρο και τους χιλιάδες κτηνοτρόφους.
Αποφασίζει όπως ζητηθεί και επιδιωχθεί άμεσα συνάντηση αντιπροσωπείας του Π.Σ., – στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι από όλες τις παρατάξεις, εκπρόσωποι της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης και των παραγωγών, – με τον κ. Πρωθυπουργό, προκειμένου να μεταφέρουν την ως άνω θέση των φορέων για την «ΔΩΔΩΝΗ και το μέλλον της και να ζητήσουν να επαναβεβαιώσει τη θέση και δέσμευση που ανέλαβε και ο ίδιος ο κ. Πρωθυπουργός δύο φορές στα Ιωάννινα, για την γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, την εγγύηση της πορείας της και την επαναφορά μετοχών στους φυσικούς φορείς, ζητώντας παράλληλα ενημέρωση για τα περαιτέρω σχέδια της Κυβέρνησης.
Η Περιφέρεια Ηπείρου στη συνέχεια θα αναλάβει να συντονίσει τις πρωτοβουλίες των φορέων για την μεταβίβαση της γαλακτοβιομηχανίας στους μετόχους και τους παραγωγούς μέσω της εφαρμογής του καταστατικού».
Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Στην τοποθέτηση του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ανέφερε τα εξής:
Ακούσαμε για μια ακόμη φορά τις απόψεις όλων για το θέμα της «ΔΩΔΩΝΗΣ». Όλοι συμφωνούμε στο ρόλο και τη σημασία που έχει για την κτηνοτροφία, την τοπική οικονομία η σωστή λειτουργία της.
Μπαίνουν βέβαια σειρά ερωτημάτων και προβληματισμών, που ακούσαμε και σήμερα στην αίθουσα αυτή. Θα επικεντρωθώ μόνο σε δύο: Στη επαναφορά του 7,77% των μετοχών στις Ενώσεις και την μεταβίβασή της σε Ηπειρωτικά χέρια.
Όσον αφορά το πρώτο, πρέπει να γνωρίζουμε ότι κανένα καταστατικό δεν είναι υπεράνω του Νόμου.
Η «ΔΩΔΩΝΗ» υπάγεται στο καθεστώς των Ανωνύμων Εταιρών. Είναι θέμα της Δικαιοσύνης να διαπιστώσει για το αν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες για την αγορά των μετοχών.
Δεν μπορεί όμως να ξεκινάει από αυτό το σημείο η συζήτηση, γιατί σε μια ενδεχόμενη αρνητική απόφαση, εξασθενεί και η διαπραγματευτική μας θέση.
Σήμερα δεν μπορεί να παραβλέψουμε ότι με το Μνημόνιο, αμφισβητούνται πλέον ακόμη και κυριαρχικά μας δικαιώματα. Καθημερινά βλέπουμε να ανατρέπονται συμβάσεις, νόμοι, να καταργούνται κεκτημένα, κόβονται συντάξεις και μισθοί. Πωλούνται και τα χρυσαφικά και τα ασημικά.
Γίνεται λόγος για «αδικία» σε βάρος των Ενώσεων. Δεν έχουμε λόγο να διαφωνήσουμε. Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε, ότι οι αποφάσεις των Ενώσεων που πούλησαν τις μετοχές τους στην ΑΤΕ, πάρθηκαν με ομόφωνες αποφάσεις, για να αντιμετωπίσουν το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο είχαν περιέλθει.
Πρέπει με την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε και κάτι ακόμη στο θέμα αυτό: Αν η αγορά των μετοχών το 2004 από την ΑΤΕ ήταν πολιτική απόφαση, σήμερα με πολιτική απόφαση πρέπει να επιστραφούν.
Με αυτή τη λογική πρέπει να κινηθούμε. Και δεν βοηθά σε τίποτε αποδίδοντας την αγορά των μετοχών στην τότε κυβέρνηση, αλλά την μη επιστροφή τους, στην Τράπεζα και όχι στη νυν κυβέρνηση. Ότι ισχυριζόμαστε για το χθες, πρέπει να ισχυριζόμαστε και για το σήμερα.
Αν όμως οι Ενώσεις πάρουν πίσω το 7,7% είναι σε θέση να επιβάλλουν τις θέσεις τους; Έχουν την οικονομική δυνατότητα να στηρίξουν έναν κολοσσό όπως η «ΔΩΔΩΝΗ»;
Αν την έχουν, δεν χρειάζονται κανέναν άλλο για σύμπραξη. Άλλωστε έχουν ανακοινώσει ότι θέλουν μόνο τη στήριξη των φορέων και «όχι υποδείξεις για την διαχείριση της περιουσίας τους».
Το δεύτερο ερώτημα – πρόταση, είναι η μεταβίβαση της γαλακτοβιομηχανίας σε Ηπειρωτικά χέρια. Ήμασταν οι πρώτοι που είχαμε προτείνει τη μεταβίβαση της στους παραγωγούς – προμηθευτές, στα πρότυπα των πτηνοτροφικών συνεταιρισμών. Αργότερα ακολούθησαν και άλλοι, κάνοντας διάφορους συνδυασμούς.
Αυτό προϋποθέτει πολιτική βούληση, η οποία, ακόμη και αν υπήρχε, σήμερα εγκαταλείπεται, καθώς σε προτεραιότητα βάζουν τα έσοδα για την Τράπεζα.
Έχει ακουστεί και πρόταση, να πωληθεί μέσω του Χρηματιστηρίου, με παράλληλη διάθεση μετοχών στους κτηνοτρόφους. Είναι η πιο διάφανη, αλλά το αποτέλεσμα δύσκολο θα είναι αυτό που οι Ηπειρώτες επιθυμούν. Με την κάθετη πτώση του Χρηματιστηρίου, εκτιμούμε ότι δεν πρόκειται να ακολουθηθεί αυτή η μέθοδος.
Μήπως όμως υπάρχουν φορείς και επιχειρηματίες από την Ήπειρο που μπορούν να εξαγοράσουν την γαλακτοβιομηχανία; Σήμερα τέτοιο ενδιαφέρον δεν φαίνεται να υπάρχει.
Αν η Κυβέρνηση προχωρήσει σε ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό, είναι γεγονός ότι όλα αλλάζουν, και δεν γνωρίζουμε αν το οποιοδήποτε σχήμα τοπικού – Ηπειρωτικού επιπέδου, μπορέσει να συμμετάσχει και να «αντέξει» στον ανταγωνισμό.
Άρα, αν θέλουμε να μείνει η γαλακτοβιομηχανία στα χέρια όσων τη στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια, χρειάζεται πολιτική απόφαση για μεταβίβασή τους σε αυτούς. Χρειάζεται απάντηση για το τίμημα που θα ζητηθεί, ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσουν προεγγραφές για συμμετοχή στο σχήμα που θα πάρει μέρος στην εξαγορά της. Διαδικασία που μπορεί να γίνει μέσω της Τράπεζας Ηπείρου, ή κάποιου άλλου οικονομικού φορέα.
Οι κτηνοτρόφοι βάζουν επίσης, ως παράλληλο αίτημα, την ενίσχυση της ΖΩΔΩ. Η εμπειρία δείχνει ότι μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής μας, όπως ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός και ο «ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ» έχουν δημιουργήσει δικές τους βιομηχανίες ζωοτροφών. Γιατί να μην έχει δική της και η «ΔΩΔΩΝΗ»;
Δεν θέλω να σταθώ, για το πόσο αγοράστηκε κλπ. Η αλήθεια είναι ότι η ΖΩΔΩ δεν στηρίχτηκε τον τελευταίο χρόνο. Και θα λέγαμε ότι συνειδητά απαξιώθηκε: Τόσο από την μητρική της «ΔΩΔΩΝΗ» που την άφησε χωρίς κεφάλαια κίνησης, όσο και από πολιτικές τοποθετήσεις. Αν μπορεί κανείς να μας εξηγήσει τι εξυπηρετούσαν αυτά, εκτός από την πώλησή της σε τιμή ευκαιρίας, καλοδεχούμενος.
Τα παραπάνω συνθέτουν την πραγματική εικόνα, την οποία γνωρίζουμε όλοι μας.
Θέλω να προσθέσω και κάτι ακόμη:
Η μετοχική σύνθεση της «ΔΩΔΩΝΗΣ» ήταν γνωστή στη σημερινή Κυβέρνηση, η οποία και προεκλογικά και μετεκλογικά διαβεβαίωνε ότι θα μείνει σε Ηπειρωτικά χέρια.
Ήταν γνωστά και στον Πρωθυπουργό. Πριν επτά ακριβώς μήνες μάλιστα, από τα Γιάννενα, επανέλαβε τη δέσμευσή του, ότι η «ΔΩΔΩΝΗ» θα μείνει σε Ηπειρωτικά χέρια. «Είμαστε εμείς που πασχίσαμε και πασχίζουμε να μείνει σε Ηπειρωτικά χέρια», έλεγε για την ακρίβεια, για για να προσθέσει: «Είμαστε σε συνεργασία με τον Βαγγέλη για να βρούμε όλους τους τρόπους ώστε να εγγυηθούμε αυτή την πορεία της».
Δεν αμφισβητούμε ούτε τις προθέσεις, ούτε την ειλικρίνειά του. Μένουμε όμως σε αυτή τη δέσμευση. Περιμένουμε ανακοινώσεις για τους τρόπους που η Κυβέρνηση κατέληξε ή σχεδιάζει για να περάσει στα Ηπειρωτικά χέρια. Εμείς θα είμαστε δίπλα, για να συνδράμουμε, ηθικά, πολιτικά αυτή την προσπάθεια.
Μέχρι σήμερα όμως δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το τι σχεδιάζεται, παρά μόνο για την απόφαση της ΑΤΕ να πωλήσει τη «ΔΩΔΩΝΗ».
Μέχρι να έχουμε πλήρη γνώση, δεν μπορούμε να συναινέσουμε, έστω και με θετική τοποθέτηση σε αλλαγή του ιδιοκτησιακού της καθεστώτος με την επιθυμία να περάσει σε «ηπειρωτικά χέρια».
Αυτό κατά τη γνώμη μας αποτελεί «κερκόπορτα» που θα διευκολύνει την πώλησή της στα ξένα χέρια που καραδοκούν. Είτε αυτή είναι η FRIESLAND, η οποία από το 2004 εκθειάζονταν από το βήμα της Βουλής ως πρότυπης συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας, είτε κάποια άλλη, που δεν θα διασφαλίζει ούτε καν το σημερινό τρόπο λειτουργίας της.