Στην εκλογή του νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων, στις κλοπές των εικόνων και στη Μ.Π. Ε. για τη μεταφορά νερού από τον Αμάραντο, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Ειδικότερα:
Για το νέο Μητροπολίτη δήλωσε τα εξής:
“Θέλω να ευχηθώ στο νεοεκλεγέντα Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο καλή αρχιεροσύνη. Πιστεύω και ελπίζω ότι θα έχουμε μια καλή συνεργασία στο πλαίσιο των διακριτών μας ρόλων, όπως συμβαίνει και με τους άλλους μητροπολίτες της Ηπείρου”.
Για τις κλοπές των εικόνων, μεταξύ άλλων, δήλωσε:
“Μας προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι μετά από μια μακρά περίοδο ησυχίας, οι ιερόσυλοι έκαναν την εμφάνιση τους, λεηλατώντας τον Βυζαντινό Ναό της Κάτω Μερόπης. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που επείγει για να προχωρήσουν με ταχύτητα οι έρευνες τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδος, ώστε να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, οι ηθικοί και οι φυσικοί αυτουργοί, όσο ψηλά και σε όποιο χώρο και αν βρίσκονται”.
Τέλος, πρόσθεσε ότι για το θέμα των κλοπών που έχουν γίνει και την καθυστέρηση που παρουσιάζεται στη Δικαστική διερεύνησή των υποθέσεων για τις οποίες έχουν κατατεθεί στοιχεία, θα ενημερώσει το νέο Μητροπολίτη Ιωαννίνων, αμέσως μετά την ενθρόνισή του.
Για τη μεταφορά νερού από τις πηγές Αμαράντου:
“Τις ημέρες αυτές συζητείται στα Δημοτικά Συμβούλια και στους άλλους αρμόδιους φορείς η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου μεταφοράς νερού από τις πηγές Αμάραντου, για την αντιμετώπιση μελλοντικών αναγκών ύδρευσης της πόλης της Κόνιτσας και του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Θυμίζω ότι πρόκειται για ένα έργο του οποίου το φυσικό αντικείμενο έχει προσδιοριστεί πριν από αρκετά χρόνια. Φορέας ήταν η τότε Κρατική Περιφέρεια, η οποία ανέθεσε την εκπόνηση της μελέτης στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων.
Το 2006, με απόφασή μου και με σκοπό να εξεταστούν όλες οι προτάσεις, συγκροτήθηκε πολυμελής επιστημονική επιτροπή, με επικεφαλής τον τότε Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών της Ν.Α.Ι. κ. Γιώργο Βελογιάννη, η οποία κατέλεξε στη λύση Αμαράντου. Έκτοτε και μέχρι σήμερα δεν είχε υπάρξει η παραμικρή ένσταση για το φυσικό αντικείμενο του έργου.
Σήμερα η μελέτη ολοκληρώθηκε και διαπιστώνουμε ότι η συζήτηση εκτρέπεται από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, στη σκοπιμότητα του έργου. Διαπιστώνουμε επίσης ότι εκείνοι που αντιδρούν στη μεταφορά νερού από τον Αώο, αντιδρούν και στην ενδεχόμενη μεταφορά νερού από τον Αμάραντο. Πρόκειται για τις δυνάμεις της αδράνειας που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε στον τόπο μας, να μη λυθούν προβλήματα χιλιάδων πολιτών.
Θέλω να εκφράσω τη λύπη μου, για το γεγονός ότι από τις ακραίες και μηδενιστικές φωνές που ακούστηκαν, παρασύρθηκε και το Δημοτικό Συμβούλιο Κόνιτσας. Οι δημοτικοί σύμβουλοι πέραν των όποιων ενστάσεων που μπορεί να είχαν επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που άλλωστε θα μπορούσαν να εξεταστούν από τους μελετητές, μετά από δέκα χρόνια τάχθηκαν και κατά του έργου.
Στην πραγματικότητα τάχθηκαν κατά της προοπτικής μεταφοράς νερού για την Κόνιτσα, η οποία θα μπορούσε σε πρώτο στάδιο να υδροδοτηθεί χωρίς απαραίτητα ο αγωγός να καταλήξει στα Γιάννενα.
Πρέπει να κατανοήσουν όλοι ότι η μεταφορά νερού, δεν είναι έργο Καχριμάνη ή της Περιφερειακής Αρχής. Είναι έργο των επόμενων γενιών. Η δική μας ευθύνη είναι να αντισταθούμε στο λαϊκισμό και στο μηδενισμό και να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Και αυτό θα κάνουμε”.
Για τη λίμνη Παμβώτιδα
Ο Περιφερειάρχης στις δηλώσεις αναφέρθηκε επίσης στη μελέτη για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος της Λίμνης Παμβώτιδας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, και η οποία αυτή τη στιγμή καταλήγει σε μια ενδιαφέρουσα πρόταση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της λίμνης. Πρόθεση της Περιφερειακής Αρχής είναι, μετά το διάλογο με τους αρμόδιους φορείς, να προχωρήσει σε νέες ενέργειες για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος.
“Η πρόταση είναι σοβαρή, έχει δοθεί στους φορείς που σχετίζονται με τη λίμνη και περιμένουμε μετά από αυτά τα αποτελέσματα, στο πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 να επέμβουμε και να δώσουμε οριστική λύση στην Παμβώτιδα”, τόνισε.
Για το θέμα Καλαμά
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα νεκρά ψάρια που βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες στον ποταμό Καλαμά, μεταξύ άλλων δήλωσε:
“Για το θέμα του Καλαμά έχουμε υλοποιήσει μια μελέτη για να μπορούμε να μετράμε όλες τις παραμέτρους και για όλα τα ποτάμια, και την έχουμε στείλει για χρηματοδότηση στο αρμόδιο Υπουργείο. Άλλωστε, στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 μελέτες και έργα που θα αφορούν καινοτομία και περιβάλλον, θα μπορούν να ενταχθούν.
Όσον αφορά για το συγκεκριμένο ζήτημα έχω να δηλώσω πως δεν ενημερωθήκαμε επίσημα, ούτε προφορικά αλλά ούτε και γραπτά, από τον Πρωτοβάθμιο ΟΤΑ της περιοχής. Ενημερωθήκαμε αργά το βράδυ της Δευτέρας από έναν ιδιώτη, που μένει στην Αθήνα αλλά κατάγεται από την περιοχή και συμμετέχει στην Επιτροπή Προστασίας του Καλαμά, και την Τρίτη το πρωί οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας πήγαν στο σημείο, συνέλεξαν δείγματα από τα ψόφια ψάρια και τα έστειλαν μέσω του Κτηνιατρικού Εργαστηρίου για έλεγχο. Πιστεύω ότι θα έχουμε σύντομα αποτελέσματα. Θεωρώ όμως ότι έπρεπε να είχε ενημερωθεί και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, που έχει την Υπηρεσία Υδάτων και δρα σε αυτές τις περιπτώσεις”.
Τέλος, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στους εντατικούς ελέγχους που πραγματοποιεί σε όλη την Ήπειρο το ΚΕΠΕ, τονίζοντας ότι “δεν δέχεται την παρατήρηση αν δουλεύει ή όχι”. Πρόσθεσε μάλιστα ότι σήμερα το ΚΕΠΕ βρέθηκε την περιοχή του Καλαμά, για πρόσθετους ελέγχους.
Παρέμβαση για ανάκληση των προστίμων στους πτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς/ επιχειρήσεις
Την ανάκληση της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ως προς το ύψος των προστίμων που επέβαλλε στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις της χώρας, μεταξύ των οποίων είναι των Ιωαννίνων και της Άρτας, ζητά με επιστολή του προς τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
“Οι περισσότερες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις έχουν διαλυθεί. Είναι αδιανόητο να χαρακτηρίζονται καρτέλ επειδή έχουν συστήσει ένα σύνδεσμο για την προμήθεια ζωοτροφών. Ta καρτέλ να αναζητηθούν σε άλλους τομείς της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας (όπως π.χ. αεροπορικά εισιτήρια κ.α.) και όχι σε παραγωγικές μονάδες που στηρίζουν τις τοπικές οικονομίες και προσφέρουν θέσεις εργασίας. Σας απευθύνουμε έκκληση προκειμένου να παρέμβετε άμεσα, προκειμένου να ανακληθεί η απόφαση ώστε να μη διαλυθούν τα πάντα στον πρωτογενή τομέα“, τονίζει ο Περιφερειάρχης
Δήλωση Περιφερειάρχη για τη βίαιη εισβολή στο Γραφείο του
Σχετικά με τη βίαιη είσοδο στο γραφείο του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, συνδικαλιστή με εργαζόμενες που εκ των υστέρων δηλώθηκε ότι είναι καθαρίστριες υπό απόλυση, ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι “η Δημοκρατία απαιτεί σεβασμό. Αισθάνομαι πολύ άσχημα για το περιστατικό, κανείς όμως δεν έχει το δικαίωμα να διακόπτει βίαια μια συνέντευξη Τύπου. Δεν είναι σωστό, δεν είναι δημοκρατικό. Εμείς έχουμε πάρει απόφαση κατά των απολύσεων, έχουμε στηρίξει όλους τους εργαζόμενους, τονίζοντας ότι δεν είναι σωστός ο Νόμος”.