Ξεπερνά τις προσδοκίες το ενδιαφέρον
για το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών
Ξεπέρασε τις προσδοκίες το ενδιαφέρον, για ένταξη στο πρόγραμμα των νέων αγροτών, καθώς όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, από τις βεβαιώσεις που μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί από το ΚΕΠΠΥΕΛ, οι αιτήσεις ανέρχονται στις 750, που ίσως αυξηθούν καθώς δόθηκε παράταση μέχρι τις 2 Μαΐου.
Η θετική αυτή εξέλιξη, οφείλεται όπως είπε ο Περιφερειάρχης, στις ενημερωτικές ημερίδες που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι με πρωτοβουλία της Περιφέρειας και στην απλοποίηση των αδειοδοτήσεων χάρη στις συντονισμένες ενέργειες των αρμοδίων υπηρεσιών που έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα.
Ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης ανέφερε ότι στην αρχική πρόσκληση είχαν υποβληθεί 280 αιτήσεις και το στοίχημα που είχε τεθεί ήταν ο αριθμός να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 450, στόχος που πλέον έχει υπερκαλυφθεί και για να ικανοποιηθούν οι επιλαχόντες θα απαιτηθούν για την Ήπειρο άλλα 6 εκ. ευρώ.
«Αν συμπληρώσουμε τον αριθμό, θα ζητήσουμε επιλαχόντες. Πιστεύω ότι θα δικαιωθούμε. Πρόκειται για 6 εκ ευρώ επιπλέον για τους επιλαχόντες. Θα είναι μεγάλη επιτυχία να έχουμε περίπου 1000 άτομα νέους αγρότες στην Ήπειρο, 1000 οικογένειες έξω από την ανεργία. Με σωστή καθοδήγηση και ενέργειες να πάρουν στον τόπο μας τα προγράμματα αγροδιατροφής και με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε για εξωστρέφεια των προϊόντων, να λάβουν τη θέση που τους αρμόζει», υπογράμμισε.
- Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και στην συμμετοχή του το περασμένο Σάββατο στην συγκέντρωση που οργάνωσαν κτηνοτροφικές οργανώσεις στον Τύρναβο για τις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος, στην οποία παρουσίασε τις θέσεις της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και μια σειρά ενεργειών που πρέπει να γίνουν για την προστασία της φέτας και του εισοδήματος των κτηνοτρόφων που έγιναν ομόφωνα αποδεκτές.
Τ0 έργο των τοπικών φορέων για τη δημοπράτηση
του έργου αναστήλωσης της Γέφυρας Πλάκας
Στο νομικό- θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα μνημεία και ειδικότερα για τα πέτρινα γεφύρια αναφέρθηκε σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, με αφορμή και τη δημοπράτηση του έργου αποκατάστασης της γέφυρας Πλάκας. «Γίνεται – είπε – άδικη επίθεση σε μας, γιατί δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα. Το είδατε σήμερα. Ειδικά για το γεφύρι της Πλάκας, μετά από υπερπροσπάθεια, σώσαμε τα δύο βάθρα που υπάρχουν. Συνεργαστήκαμε οι τοπικοί φορείς, υπό την επιμέλεια των Νεωτέρων Μνημείων αλλά οι λύσεις δόθηκαν τοπικά. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Γ. Σμύρη, τον κ. Χρ. Παπαβρανούση και γενικά τους εκπροσώπους του ΤΕΕ ως και την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων για την όλη συνεργασία. Φάνηκε πάντως η τεράστια διαφορά που υπάρχει από το Κέντρο μέχρι εδώ. Ευτυχώς που η Γενική Διεύθυνση Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και η Τοπική Ηπείρου και Κερκύρας ήταν δίπλα μας και είμαστε περήφανοι- και θα το δείξουμε σε ειδική εκδήλωση- για το τι έγινε όλο αυτό τον καιρό με την επιμέλεια των τοπικών παραγόντων που έδωσαν όλα αυτά τα στοιχεία για να μπορέσει το Υπουργείο να κάνει τη δημοπρασία και σε λίγες μέρες να έχει ανάδοχο. Όλο αυτό το έργο κόστισε ελάχιστα, γιατί βάλαμε κάποια χρήματα από την Περιφέρεια, αλλά τα υπόλοιπα ήταν δωρεά της ΤΕΡΝΑ Α.Ε., η οποία προς τιμή της δεν συμμετείχε καν στο διαγωνισμό».
Το Θεογέφυρο
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και στο Θεογέφυρο του Δήμου Ζίτσας, για το οποίο – όπως είπε- ακούστηκαν κουβέντες και από παράγοντες ξένους με την περιοχή, οι οποίοι χωρίς να εξετάσουν τα πράγματα προσπάθησαν να βάλουν στο «στόχαστρο» ανθρώπους που δίνουν, χωρίς όμως και να έχουν ευθύνες για το μνημείο. Το Θεογέφυρο, εξήγησε ο Περιφερειάρχης, δεν ανήκε στα Νεότερα μνημεία, αλλά στα μνημεία της φύσης και χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικός χώρος ήταν το βορεινό τμήμα από το Θεογέφυρο και προς τις πηγές. «Ήταν από πορόλιθο και χώμα και είχε ημερομηνία λήξης, όπως λέει το ΙΓΜΕ σε ανακοίνωσή του», σημείωσε για να αναφερθεί στη συνέχεια στο ιστορικό του κλειστού αγωγού. Αυτός τοποθετήθηκε σε αντικατάσταση της τσιμεντένιας υδατογέφυρας μετά από υποδείξεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που είχε εκδοθεί το 1997, στο πλαίσιο της προέγκρισης χωροθέτησης του αρδευτικού έργου Λίθινου Νομού Ιωαννίνων και περιλαμβάνεται και στην Κοινή Υπουργική Απόφαση ΥΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας για την έγκριση του Περιβαλλοντικών όρων για το αρδευτικό έργο.
Συνεχίζοντας εξήγησε ότι το νότιο τμήμα στο οποίο έγινε κατολίσθηση του δρόμου, δεν είχε σχέση με το Θεογέφυρο, αλλά και δεν είναι χαρακτηρισμένο ως αρχαιολογικός χώρος. «Όταν κατολίσθησε αυτό το τμήμα, με υπεράνθρωπες προσπάθειες κατέβηκαν μηχανήματα στο ποτάμι. Βρήκαν τμήματα του αγωγού προς Λίθινο, που δεν είχε καμία σχέση με τον κλειστό αγωγό που πήγαινε προς Σακελλαρικό (Θεογέφυρο). Όλοι αυτοί οι απίθανοι τύποι, είπαν κουβέντες για αυτούς που έπρεπε να τους σέβονται γιατί ο, τι είχαν κάνει, το έκαναν, με όλους τους κανόνες της τέχνης, τις αδειοδοτήσεις και τις υποδείξεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας», είπε ανάμεσα στα άλλα.
Τα πέτρινα γεφύρια
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα που αναδείχτηκε για τα πέτρινα γεφύρια στην περιοχή Τσεπελόβου. «Δεν μπορεί και να μην έχουμε καμία αρμοδιότητα, και να βοηθάμε σε όλα τα μνημεία και να έρχεται ο κάθε ξένος στον τόπο και να λέει απευθυνθείτε στον Περιφερειάρχη ή στο Δήμαρχο. Στην περίπτωση γεφυριών του Τσεπελόβου τα έχουν ήδη επισκεφθεί υπηρεσιακοί παράγοντες και θα γίνουν τα νόμιμα. Όπως έγινε στο Βρυσοχώρι, στο Καμπέρ Αγά, ή και στη γέφυρα Κόνιτσας – όπου πληρώθηκε στο Πολυτεχνείο πλήρης μελέτη. Κάνουμε ότι μας υποδεικνύουν οι υπηρεσίες που έχουν αρμοδιότητα».
Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης, αναρωτήθηκε μήπως τελικά το Υπουργείο πρέπει να αναλάβει μια νομοθετική πρωτοβουλία ώστε στα γεφύρια ή σε άλλα μνημεία να μη χρειάζεται προγραμματική σύμβαση και να επεμβαίνει η Περιφέρεια ή οι Δήμοι με την επίβλεψη πάντα των Αρχαιολογικών υπηρεσιών.
Για την Κρυοπηγή
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στο μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στην Κρυοπηγή Πρέβεζας από την τεράστια κατολίσθηση. «Έχουμε τεράστια προβλήματα από το φετινό χειμώνα. Μέχρι τις 3 Ιουνίου εξακολουθούν να υπάρχουν περιοχές σε έκτακτη ανάγκη. Το μεγάλο πρόβλημα είναι στην Κρυοπηγή Πρέβεζας για την οποία ζητήσαμε περαιτέρω παράταση γιατί το ΙΓΜΕ δεν μπορεί ακόμη να πει τι μέλλει γενέσθαι. Ευτυχώς δεν κινδυνεύουν σπίτια και αναζητούμε νομοθετική λύση ανταλλαγής των εκτάσεων που είχαν ελαιόδεντρα με άλλες του Δημοσίου. Έχουμε αρχίσει τη συνεργασία με το ΙΓΜΕ και σε ο, τι μας ζητηθεί θα κάνουμε τις άμεσες επεμβάσεις. Υπάρχουν πολλά προβλήματα από την Πάργα μέχρι την Πρέβεζα. Εκεί θα επιχειρήσουμε, όσο μπορούμε, να δώσουμε προσβάσεις. Παρά το γεγονός ότι ορισμένα θέματα δεν είναι δικά μας, επειδή όμως μας ζητήθηκε εμείς θα συνδράμουμε όλες αυτές τις περιοχές».
Αυστηρή προειδοποίηση για τη ρύπανση στη λίμνη Παμβώτιδα
Αυστηρή προειδοποίηση προς όσους επιχειρήσουν να διοχετεύσουν λύματα στη λίμνη Παμβώτιδα απηύθυνε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
«Αρχίσαμε – είπε- με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και με το Εργαστήριο του κ. Σαϊνη, να πραγματοποιούμε μετρήσεις από τις οποίες προκύπτουν προβλήματα: Όπου εντοπίσουμε και όποιον βρούμε να εναποθέτει λύματα στη λίμνη, να γνωρίζουν ότι θα τους οδηγήσουμε στον Εισαγγελέα. Δεν χωράει άλλο, πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην ερχόμαστε εκ των υστέρων και να ψάχνουμε αν βγήκε πλαγκτόν ή όχι. Έχουμε εντοπίσει κάποια πράγματα και δεν θα κάνουμε πίσω. Ζητάμε από όλους στο θέμα λίμνης να είναι αυστηροί, περισσότερο και από το σπίτι τους».