Στο νομοσχέδιο για τα δασικά οικοσυστήματα, αναφέρθηκε σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Σε κεντρικές γραμμές, είπε πως κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση , αλλά το χαρακτήρισε άτολμο.
«Το νομοσχέδιο με προσαρμογή ως προς την έννοια του δάσους και τις δασικές εκτάσεις με τις τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ, απαλείφει ως όρο και κριτήριο χαρακτηρισμού, τα ποσοτικά κριτήρια δασοκάλυψης κλπ. Η ρύθμιση αυτή έχει διττή κατεύθυνση: Θετική και αρνητική. Η θετική είναι ότι πρέπει και αυτό δεν γίνεται με σαφήνεια από τις διατάξεις του Σχεδίου Νόμου, να αντιμετωπισθεί το ζήτημα των αγροτικών γαιών που λόγω της πολυετούς αγρανάπαυσης και εγκατάλειψης, έχουν μεταβάλει το χαρακτήρα και εύκολα μέχρι σήμερα χαρακτηρίζονται δάσος και κατά τεκμήριο δημόσιο δάσος. Έχουμε κάνει πάμπολλες παρεμβάσεις για το ζήτημα αυτό. Καθιερώνεται μια νέα κατηγορία δασικής έκτασης, οι δασικές γαίες, με δυνατότητα παραχώρησης αυτών για συγκεκριμένες χρήσεις.
Υποστηρίζουμε τις σχετικές ρυθμίσεις του Σχεδίου Νόμου για τις επιτρεπτές χρήσεις γεωργικής εκμετάλλευσης και κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, εντός των ευρύτερων δασικών εκτάσεων με σχετική λήψη άδειας επέμβασης από τη Δασική Αρχή. Αυτές πρέπει να διευρυνθούν. Κανένας δεν υποστηρίζει ότι πρέπει να καταστραφεί το δάσος ή δασική έκταση. Όμως η πρόβλεψη για εγκατάσταση και λειτουργία κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, όπως και μελισσοκομείων, εκτροφείων κλπ, εντός δασικών εκτάσεων και δημοσίων γαιών είναι συμβατή με την ίδια την προστασία του δάσους. Θεωρώ ότι το Υπουργείο κάνει σωστή δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως, θέλει και άλλες πιο δυνατές παρεμβάσεις. Γιατί επιτέλους πρέπει ξανά να γυρίσει ο κόσμος στην παραγωγή».
Ανάκληση του σχεδίου για τους βοσκότοπους ζητά ο Περιφερειάρχης
Την εκ νέου παρέμβασή του προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα προβλήματα που προκαλούνται στους κτηνοτρόφους από το σχέδιο διαχείρισης των βοσκοτόπων που εφαρμόζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε σημερινές του δηλώσεις. Από το σχέδιο, εξαιρούνται από τους βοσκότοπους εκτάσεις, που μέχρι πρόσφατα ήταν χαρακτηρισμένες ως εκμεταλλεύσιμες από τους κτηνοτρόφους, με αποτέλεσμα τώρα να μειώνονται οι χορηγούμενες προς αυτούς επιδοτήσεις ή και να χάνονται εντελώς τα δικαιώματά τους.
Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την εκτίμηση πως πρόκειται για λανθασμένη εφαρμογή του νόμου, που όμως προκαλεί σοβαρά προβλήματα στον κτηνοτροφικό κόσμο. «Είναι προφανές ότι κάποιος στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μην έχοντας σχέση με την ύπαιθρο, έκοψε εκτάσεις, οι οποίες γράφονται ως δασικές, π.χ. χορτολίβαδα και άλλα λιβάδια, καθώς επίσης και άλλες εκτάσεις οι οποίες θεωρούνται πως είναι προστατευόμενες. Παραβλέπεται το γεγονός ότι ανέκαθεν όλοι οι κτηνοτρόφοι ζουν σε τέτοιες εκτάσεις, όπως γίνεται σε Τζουμέρκα, Ζαγόρι, Μέτσοβο, Σούλι κ.ά.. Μόνο άνθρωποι αδαείς θα μπορούσαν να ισχυριστούν πως όλα αυτά τα χορτολίβαδα είναι εκτάσεις στις οποίες δεν βόσκουν τα πρόβατα. Το ίδιο ισχύει και για τις προστατευόμενες εκτάσεις. Όπου υπάρχουν Φορείς Προστασίας Περιβάλλοντος, εκεί συνυπάρχουν και τα άγρια και τα ήμερα ζώα, αλλά και οι άνθρωποι. Αυτό που υπομένουν οι κτηνοτρόφοι, είτε αφορά τα παράλια της Ηπείρου, είτε περιοχές Natura, είτε περιοχές του Αμβρακικού είναι εθνικό έγκλημα. Δεν ξέρω ποιος ανεγκέφαλος το δημιούργησε».
Ο Περιφερειάρχης, τέλος ανέφερε πως για το πρόβλημα που έχει προκληθεί έχει ήδη αποστείλει έγγραφο προς το Γραφείο του Πρωθυπουργού και τα συναρμόδια Υπουργεία, ενώ δεν έκρυψε την έκπληξή του για τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο νέο σχέδιο, τη στιγμή που ο Υπουργός κ. Τσαυτάρης «στην τελευταία παρουσία του στα Ιωάννινα, είπε καθαρά ότι αυτές οι εκτάσεις, είναι εκτάσεις των κτηνοτρόφων».
Για ΕΣΠΑ – Νέα προγραμματική περίοδο
Ερωτηθείς για την συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου 2007-2013 ο κ. Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Από τη συνεδρίαση διαφάνηκε πως η Περιφέρεια Ηπείρου έχει κάνει την περισσότερη δουλειά μέσω της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής και των φορέων της Ηπείρου, ως προς τις νομικές δεσμεύσεις, αλλά και τις απορροφήσεις έργων. Είναι ένα πρόγραμμα που δεν περιορίζεται στις απορροφήσεις, αλλά παράγει μια σειρά έργων, που αφορούν και το περιβάλλον και τις υποδομές. Εγώ θέλω να ευχαριστήσω τη Ε.Δ.Α. αλλά και όλους τους φορείς της Ηπείρου, που συνεργαζόμαστε, γιατί βλέπω πως έχουμε τεράστια διαφορά σε σχέση με άλλες περιοχές. Μέχρι σήμερα δεν χρειάστηκε, για να πετύχουμε τους στόχους, να μας δανείσουν έργα από άλλα προγράμματα. Τουναντίον έχουμε δώσει έργα και μας ξαναζητούνται κι άλλα έργα για να μπορέσουν άλλοι κρατικοί φορείς να πετύχουν τους στόχους τους. Επίσης, θέσαμε το θέμα, πως στη νέα Προγραμματική Περίοδο δεν αρκεί μόνο τα προγράμματα να είναι πολυτομεακά και πολυταμειακά, αλλά πρέπει να υπάρχουν άξονες ανά τομείς σε κάθε Περιφέρεια. Να μπορούμε να κάνουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα αφορά για παράδειγμα την Αγροτική Ανάπτυξη, σε όλη την Ήπειρο. Ζητάμε έστω και αυτή την ώρα να αλλάξουμε τη μοίρα της Περιφέρειας στα αγροτικά θέματα. Για εμάς στην Ήπειρο είναι ένας από τους παράγοντες της ανάπτυξης».