Προτάσεις Περιφέρειας για την απορρόφηση εσπεριδοειδών και ακτινιδίων
Η Περιφερειακή Αρχή έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από το εμπάργκο που επιβλήθηκε από την Ε.Ε. στη Ρωσία, για την απορρόφηση της παραγωγής των εσπεριδοειδών και των ακτινιδίων, τονίστηκε κατά τη συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά από αίτημα της παράταξης της “Λαϊκής Συσπείρωσης”. Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ανακοίνωσε επίσης ότι έχει υποβληθεί αίτημα προς τους αρμόδιους υπουργούς για υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με την οποία να δίνεται η δυνατότητα στις Περιφέρειες για την προμήθεια αποχυμωτών, τους οποίους στη συνέχεια θα διαθέτει με χρησιδάνειο στα σχολεία και σε Ιδρύματα για τη χυμοποίηση εσπεριδοειδών.
Μεταξύ των προτάσεων – αιτημάτων που έχει θέσει η Περιφέρεια Ηπείρου, όπως τις παρουσίασε ο εισηγητής της Περιφερειακής Αρχής, Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Ψαθάς περιλαμβάνονται και τα εξής:
• Αύξηση της ρευστότητας των εξαγωγικών επιχειρήσεων για επενδυτικούς σκοπούς με άντληση χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας
• Πρόγραμμα προβολής και προώθησης για φρέσκα φρούτα (Ροδάκινο – Πορτοκάλι) στην εσωτερική αγορά και στην Ε.Ε. (Γερμανία, Σουηδία, Φιλανδία, Δανία, Ουγγαρία κ.α.)
• Να ξεκινήσουν διμερείς επαφές με τρίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης χώρες για το άνοιγμα νέων αγορών, για τα αγροτικά προϊόντα που θίγονται από το ρωσικό εμπάργκο
• Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την υπογραφή διμερών συμφωνιών για τους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους με χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ινδία, η Μαλαισία κ.α.
• Να δημιουργηθεί άμεσα φυτοϋγειονομική βάση δεδομένων, με σκοπό την ταχύτερη έκδοση των απαιτούμενων για τις εξαγωγές πιστοποιητικών
• Να εξεταστούν τρόποι και μέθοδοι που θα συμβάλουν στη μείωση του μεταφορικού κόστους των προς εξαγωγή αγροτικών προϊόντων
• Να ενεργοποιηθεί η ειδική διυπουργική επιτροπή εξαγωγών με τη συμμετοχή των συναρμοδίων υπουργείων Εξωτερικών και Ανάπτυξης.
Τέλος, προτείνεται να αναλάβουν πρωτοβουλίες τα επιμελητήρια ανταποκρινόμενα στον θεσμικό και εμπορικό τους ρόλο για την προώθηση των προϊόντων.
Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης για θέματα προώθησης των αγροτικών προϊόντων κ. Ιωάννης Κατέρης, στην τοποθέτησή του, υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη στην πατρίδα μας και ειδικά στην Ήπειρο δεν πρόκειται να επιτευχθεί αν δεν υπάρξει στροφή στον πρωτογενή τομέα, “ώστε με όπλο τη σημερινή τους ποιότητα να γίνουν πιο ανταγωνιστικότητα, να κερδίσουν νέες αγορές, και να μην επηρεάζονται από τυχόν τοπικές κρίσεις, όπως συμβαίνει σήμερα με τη διαμάχη Ρωσίας- Ουκρανίας”.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου, συμπλήρωσε, έδωσε μάχη για να διασφαλιστεί η ανάθεση στις Περιφέρειες του 1/3 του νέου προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ για τη διευκόλυνση των εξαγωγών εσπεριδοειδών και ακτινιδίων, ανέφερε ότι μια παρέμβαση που πρέπει να εξεταστεί είναι η κατασκευή σύγχρονων αποθηκευτικών χώρων. Τέλος επεσήμανε, ότι αμέσως μετά το εμπάργκο που κηρύχθηκε από την Ε.Ε., η Περιφερειακή Αρχή, δια του Περιφερειάρχη ζήτησε να ληφθούν έγκαιρα μέτρα προστασίας των παραγωγών, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια θα συνδράμει τις κινήσεις Συνεταιρισμών και παραγωγών να αναζητήσουν νέες ξένες αγορές.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τοποθετήθηκαν πολλοί σύμβουλοι και καταληκτικά αποφασίστηκε η έκδοση ψηφίσματος.
Διαρκές το ενδιαφέρον της Περιφερειακής Αρχής για τις κοινωνικές δομές
“Ο ρόλος και οι αρμοδιότητες της Περιφέρειας είναι καθορισμένες και διακριτές από τον “Καλλικράτη””, τόνισε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου απαντώντας σε επερώτηση της παράταξης “Ήπειρος Ανατροπής” με θέμα το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης Ιωαννίνων και το Ίδρυμα “Νεομάρτυς Γεώργιος”.
“Δεν πρέπει – ανέφερε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του- να συγχέεται ο ρόλος του Κεντρικού κράτους με αυτόν της Αυτοδιοίκησης και δη της Περιφερειακής. Παρά ταύτα η ευαισθησία μας για τις δομές εκπαίδευσης και ιδιαίτερα εκείνων που αφορούν ειδικές ομάδες πληθυσμού είναι και διαχρονική και οποτεδήποτε χρειάστηκε η συνδρομή μας σε θέματα που ήταν εφικτά τη δώσαμε απλόχερα”.
Για το Ίδρυμα Νεομάρτυς “Άγιος Γεώργιος”, εξήγησε ότι η Περιφέρεια δεν έχει καμία οργανική σχέση, είτε έμμεση, είτε άμεση, καθώς αυτό ανήκει σε ξεχωριστό όργανο διοίκησης που είναι το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου. Η Περιφέρεια βοήθησε με τρόφιμα κ.α., αλλά ουδέποτε ζητήθηκε η συνδρομή της σε λειτουργικά ζητήματα. Ο Περιφερειάρχης, υπογράμμισε ακόμη ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί ο εθελοντισμός στις κοινωνικές δομές, αναφέροντας ότι η Περιφέρεια έχει πρόταση για την αξιοποίηση του δευτέρου ορόφου του Ιδρύματος που σήμερα δεν χρησιμοποιείται, για τη λειτουργία τμήματος για Αυτιστικά παιδιά που θα στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά.
Για το Ειδικό Εργαστήριο, ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι μετά την εφαρμογή του “Καλλικράτη” η αρμοδιότητα για τις μονάδες εκπαίδευσης έχει μεταβιβαστεί στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση. Πρόσθεσε ότι το κτίριο στο οποίο φιλοξενείται είναι σε οίκημα που είχε αγοράσει προ ετών η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων.
Όσον αφορά τη μεταφορά των μαθητών του Εργαστηρίου, αυτό όπως είπε ο Περιφερειάρχης λύθηκε με την αγορά από το Αστικό ΚΤΕΛ ειδικού μίνι- μπας στο οποίο υπάρχει και άτομο για την εξυπηρέτηση των παιδιών.
Με αφορμή το συγκεκριμένο ζήτημα, ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, περικόπτονται κατά 1 εκ. ευρώ οι προϋπολογισθείσες δαπάνες για την Περιφέρεια Ηπείρου, που προέκυψαν σύμφωνα με την Κ.Υ.Α.. “Στείλαμε ήδη επιστολή στον Υπουργό και αύριο (σήμερα) η Ένωση Περιφερειών θα συζητήσει το θέμα, για το τι θα γίνει γιατί έχουν και οι δεκατρείς περιφέρειες το ίδιο πρόβλημα”, κατέληξε.
Συνεχείς προσπάθειες της Περιφέρειας για Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους
Στις ενέργειες της Περιφερειακής Αρχής για τη διευκόλυνση λειτουργίας του Μουσείου της Αρχαίας Νικόπολης και του Αρχαιολογικού Χώρου Κασσώπης αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου, απαντώντας σε σχετική επερώτηση της “Λαϊκής Συσπείρωσης”.
Ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε πως χάρη σε υπαλλήλους της Π.Ε. Πρέβεζας διασφαλίστηκε η λειτουργία του Μουσείου Νικόπολης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά ζητήματα ελλείψεων προσωπικού. Ανάλογη ενέργεια έγινε και πριν μερικές εβδομάδες, μετά από επικοινωνία του Περιφερειάρχη κ. Αλ. Καχριμάνη με τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Κ. Τασούλα, για τη συνέχιση λειτουργίας του Μουσείου, αφού καθυστερούσε, λόγω των απαιτούμενων ελέγχων, η διαδικασία πρόσληψης του απαιτούμενου προσωπικού.
«Σαφώς υπάρχει ένα γενικότερο ζήτημα με το προσωπικό στα μουσεία και μάλιστα εμείς διεκδικούμε να διασφαλιστεί η λειτουργία τους και τα Σαββατοκύριακα. Ακόμη και με παράταση ωραρίου μέχρι το βράδυ, όπως έγινε πιλοτικά τους καλοκαιρινούς μήνες σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Τι άλλο κάναμε; Διεκδικήσαμε και πετύχαμε την ένταξη στη νέα Προγραμματική Περίοδο του έργου των Πολιτιστικών Διαδρομών στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου, προϋπολογισμού 37 εκ ευρώ. Ένα έργο που έχει ήδη ξεκινήσει. Όταν ακόμη δεν έχει ξεκινήσει άλλο έργο στη νέα Προγραμματική Περίοδο. Αναφέρω ακόμη την προετοιμασία του φακέλου για την ένταξη της Αρχαίας Νικόπολης στον σχετικό κατάλογο μνημείων της Unesco, από την Π.Ε. Πρέβεζας. Να μην ξεχνάμε επίσης τα 1,5 εκ. ευρώ που εξασφάλισε ο Περιφερειάρχης από το Υπουργείο Ανάπτυξης για την αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου Νικόπολης, τις 300.000 ευρώ για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Κασσώπης, αλλά και τις 100.000 για τις πρώτες ενδεικτικές τομές για Αρχαίο Θέατρο, και τόσα άλλα.
Κάτι ανάλογο δεν έχει γίνει ξανά σε ζητήματα πολιτισμού τα τελευταία χρόνια στην Ήπειρο. Μια προσπάθεια που θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Και θα πρέπει όλοι μαζί όχι μόνο να επερωτάτε, αλλά να στηρίζετε αυτή την προσπάθεια ακόμη και με εθελοντικές ενέργειες. Πρόκειται για πάγια τακτική της παράταξης ‘Λαϊκή Συσπείρωση’ να ταυτίζει την Περιφέρεια με το Κράτος. Το κάνει για “πολιτικάντικους” λόγους. Όμως, αυτό πρέπει να σταματήσει. Είναι άλλο η περιφερειακή αυτοδιοίκηση και άλλο η κεντρική κυβέρνηση».
Κοινωνική αναγκαιότητα η κατασκευή νέου νοσοκομείου στην Πρέβεζα
Η Περιφερειακή Αρχή εμμένει για την κατασκευή νέου νοσοκομείου στην Πρέβεζα, τόνισαν τόσο ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.
Οι τοποθετήσεις έγιναν στο πλαίσιο απάντησης επερώτησης που είχε κατατεθεί από την παράταξη “Συμμαχία Ηπειρωτών”. Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, αναφέρθηκε εκτενώς στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί τα τελευταία τρία χρόνια για το σκοπό αυτό, επισημαίνοντας και ευθύνες που υπάρχουν τόσο σε κεντρικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο για την στασιμότητα που παρατηρείται για την κατασκευή ενός σύγχρονου νοσοκομείου στην Πρέβεζα:
“Πριν επτά περίπου χρόνια υπήρχε η λογική να γίνει ένα νέο νοσοκομείο με τη μέθοδο ΣΔΙΤ. Η τότε Δημοτική Αρχή, αλλά και κόμματα, ήταν αντίθετα σε αυτή τη λογική, την οποία και πολέμησαν. Έτσι και ενώ είχε εκδοθεί ΦΕΚ για την κατασκευή του νοσοκομείου με ΣΔΙΤ, αυτό τελικά δεν προχώρησε. Το χειρότερο, πρόσθεσε, ήταν ότι ενώ δεν ήθελαν νοσοκομείο μέσω ΣΔΙΤ, δεν ετοίμασαν εναλλακτική πρόταση και λύση, όπως έκαναν στη γειτονική Λευκάδα, που δεν λέγανε μόνο ΟΧΙ και έτσι σήμερα κατασκευάζεται νοσοκομείο, παρά το γεγονός ότι δεν προβλεπόταν στο Χάρτη Υγείας”.
Βασικό πρόβλημα στη διεκδίκηση του έργου κατασκευής νέου νοσοκομείου, ήταν η έλλειψη προμελέτης, ώστε να μπορέσει να επιδιωχθεί η ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα με το σύστημα μελέτης – κατασκευής, την οποία και εκπόνησε πλέον η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας. Ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε, είτε με τον βουλευτή Δ. Τσουμάνη, είτε και μόνος του, με όλες τις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας. “Από την εκπόνηση της προμελέτης, διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχε ούτε η απαιτούμενη έκταση, καθώς αυτή που είχε προταθεί ήταν σύνολο μικρών οικοπέδων, για τα οποία τώρα ο Δήμος πρέπει να προβεί σε νέες ενέργειες ώστε να αλλάξει οικοδομικό τετράγωνο”.
Από τις συναντήσεις και τις επαφές που έχουν γίνει με τους κατά καιρούς Υπουργούς, έγινε σαφές ότι το έργο μπορεί να γίνει μόνο μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και αυτό απαιτεί πολιτική βούληση, τόνισε ο κ. Ιωάννου, προσθέτοντας πώς “Σε αυτό συναίνεσε ο Πρωθυπουργός σε συνάντηση που είχε με τον βουλευτή Δ. Τσουμάνη και αυτό κατ΄ αρχάς είναι ένα μεγάλο βήμα”. Την άποψη ότι η κατασκευή νέου Νοσοκομείου, μπορεί να γίνει μόνο μέσω του Π.Δ.Ε. επιβεβαίωσε και ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, καθώς όπως ανέφερε σε συνάντηση των Περιφερειαρχών που είχε γίνει στο Υπουργείο Υγείας για τον προγραμματισμό του νέου ΕΣΠΑ, ενημερώθηκαν ότι από πλευράς Ε.Ε. δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθεί κανένα έργο που να αφορά νέο νοσοκομείο.
Καταλήγοντας ο Αντιπεριφερειάρχης, κάλεσε όλα τα κόμματα και τις παρατάξεις να πάρουν ξεκάθαρη θέση για την κατασκευή νέου Νοσοκομείου, το οποίο όπως είπε είναι κοινωνική αναγκαιότητα.